Avustralya'da ana muhalefet partisi, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına karşı

TAKİP ET

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, hükümetin yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok...

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, hükümetin yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına karşı olduklarını açıkladı.

Başkent Kanberra'da düzenlenen basın toplantısında konuşan ana muhalefet lideri Peter Dutton, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Dutton, kendi milletvekillerinin, başkentte toplanacak "tek bir ses" yerine yerli halkın, "bölgesel ve yerel sesler" tarafından temsil edilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

Liberal Parti milletvekillerinin, ekim-aralık aylarında yapılması planlanan yerli sesi referandumunda "hayır" oyu vereceğini belirten Dutton, "Başbakan, Kanberra'da yeni bir ulusal yapı oluşturarak ülkemizi bölmeyi teklif ediyor. Bunun sahada bir sonucu olmayacak, bizi birleştirmeyi amaçlamıyor." dedi.

Dutton, "Bu kampanyayla ilgili korktuğum, bunun hükümet sistemimizi tamamen değiştirmesi ve yerli topluluklara hiçbir pratik fayda sağlamamamız." ifadesini kullandı.

Bu kapsamda Dutton, partisinin, hükümetin "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına karşı olduğunu belirtti.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ise basın toplantısında, ana muhalefetin karşı tutumumun ülkede anayasa değişikliğinin yapılmasını zorlaştırdığını savundu.

Albanese, "Bu benimle, Peter Dutton ya da başka bir siyasetçiyle alakalı değil. Bu ülkemizi, dünya üzerindeki en eski kültürle paylaştığımız gerçeğine saygı gösterip göstermediğimiz ve yerli halkın sesini dinlediğimize ilişkin bir sürecimizin olup olmadığıyla ilgili." diye konuştu.

Yerli İşleri Bakanı Linda Burney de yerli halkın anayasada tanınması ve parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan referandumun başarılı sonuçlanacağına güvendiğini söyledi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna ilişkin tasarıyı parlamentonun alt kanadına sunmuştu.

Ekim-aralık aylarında yapılması planlanan referandumda tasarı onaylanırsa Avustralya Anayasası'nda yerli halklar lehine değişikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halkların hayatlarını etkileyen yasalar ve politikalar hakkında hükümetin her kademesine doğrudan tavsiyelerde bulunmalarının yolu olarak görülüyor.

Avustralya Liberal Parti Mecliste Yerli Sesi