Avustralya'da ana muhalefetin "Mecliste Yerli Sesi"ne karşı olmasına Aborjin liderden tepki

TAKİP ET

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Partinin, hükümetin yerli halkın Anayasa'da tanınması ve Parlamentoda...

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Partinin, hükümetin yerli halkın Anayasa'da tanınması ve Parlamentoda daha çok söz sahibi olmasını amaçlayan "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına karşı olmasına, Aborjin lider tepki gösterdi.

ABC News'in haberine göre, Queensland eyaletindeki Cape York Yarımadası'nda bulunan Guugu Yimithirr kabilesinin lideri Noel Pearson, ana muhalefetin kampanyaya karşı çıkmasının nedeninin "kendi siyasi çıkarları" olduğunu söyledi.

Liberal Parti lideri Peter Dutton'ın bu kampanyayı desteklememesinin ülkeye "ihanet" olduğunu söyleyen Pearson, Dutton'ın bu kararının daha çok "Liberal ve iktidardaki İşçi Partisinin savaşıyla" alakalı olduğunu ifade etti.

Pearson, "Ana muhalefet, iktidardayken yerli halkın Anayasa'da tanınmasına ilişkin çalışma hazırlayabilecek gücü vardı ancak aldıkları bu karar, 11 yıllık iktidarlarının çok kötü bir sonucu." dedi.

Avustralya hükümeti, 30 Mart'ta "Mecliste Yerli Sesi" referandumuna ilişkin tasarıyı parlamentonun alt kanadına sunmuştu.

Ekim-aralık aylarında yapılması planlanan referandumda tasarı onaylanırsa Avustralya Anayasası'nda yerli halklar lehine değişikliklere gidilecek.

"Mecliste Yerli Sesi" referandumu, Avustralya'daki yerli halkların hayatlarını etkileyen yasalar ve politikalar hakkında hükümetin her kademesine doğrudan tavsiyelerde bulunmalarının yolu olarak görülüyor.

Avustralya'da ana muhalefetteki Liberal Parti, dün "Mecliste Yerli Sesi" kampanyasına karşı olduklarını açıklamıştı.

Parti lideri Peter Dutton, kendi milletvekillerinin, başkentte toplanacak "tek bir ses" yerine yerli halkın, "bölgesel ve yerel sesler" tarafından temsil edilmesi gerektiğini savunmuştu.

aborjin Avustralya Mecliste Yerli Sesi