Avustralya ile Papua Yeni Gine güvenlik işbirliğini genişletecek

TAKİP ET

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Papua Yeni Gine ile güvenlik işbirliğini genişleterek barışın tesisine yönelik...

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Papua Yeni Gine ile güvenlik işbirliğini genişleterek barışın tesisine yönelik iki ülkenin ortak tarihini onurlandıracaklarını bildirdi.

Albanese, ziyaret ettiği Papua Yeni Gine'de meclis genel kurulunda konuştu.

Papua Yeni Gine'nin 2. Dünya Savaşı'nda büyük kahramanlıklar sergilediğine işaret eden Albanese, bu ülkeyle karşılıklı ulusal güvenlik işbirliğini daha üst seviyelere taşıyarak barışın tesisine yönelik iki ülkenin ortak tarihini onurlandıracaklarını kaydetti.

Albanese, güvenlik işbirliği anlaşmasının tarafların ihtiyaçlarını karşılayacağı, hukuk sistemlerini güçlendireceği ve bazı zorluklara çözüm getireceğini ifade etti.

Ayrıca Albanese, Avustralya ile Papua Yeni Gine'nin çok yakın komşu ve dost iki ülke olduğunu dile getirdi.

- Papua Yeni Gine, Avustralya ile işbirliğini önemsiyor

Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape ise iki ülkenin güvenliğinin "birbirine bağlı" olduğuna işaret ederek, Avustralya'nın kendileri için müttefikten çok bir aile olduğunu belirtti.

Marape, Papua Yeni Gine olmadan Hint-Pasifik gündeminden bahsedilemeyeceğini vurgulayarak kendilerinin bölgenin "kalbi ve merkezi" olduklarını söyledi.

Öte yandan, Marape, Albanese ile hukuki, askeri, iç güvenlik ve ticari işbirliklerine dair görüşmeler yapacaklarını sözlerine ekledi.

Çin'in Solomon Adaları'yla güvenlik anlaşması imzalaması ve bölge ülkeleriyle yakınlaşması üzerine Avustralya ve Papua Yeni Gine'nin söz konusu işbirliği anlaşmasına hız verdiği belirtiliyor.


Avustralya Güvenlik İşbirliği Papua Yeni Gine