Avustralya istihbaratından "çok sayıda vatandaşın casusluk amacıyla hedef alındığı" iddiası

TAKİP ET

Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Güvenlik Genel Sekreteri Mike Burgess, yabancı ülke ajanlarının "Avustralya...

Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı Güvenlik Genel Sekreteri Mike Burgess, yabancı ülke ajanlarının "Avustralya tarihinin herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla" vatandaşı casusluk amacıyla hedef aldığını savundu.

​​​​​​​Burgess, 21 sayfalık değerlendirme konuşmasında, yabancı ülkelerin Avustralya'daki faaliyetlerine dair açıklamalarda bulundu.

Birçok ülkenin kendi çıkarlarını geliştirmek ve Avustralya'ya zarar vermek için casusluk ve dış müdahaleyi kullandığını belirten Burgess, "Avustralya'nın siyasetini ve karar verme sürecini, ittifaklarımızı ve ortaklıklarımızı, ekonomik ve politik önceliklerimizi gizlice anlamak için casusluk kullanıyorlar." dedi.

Burgess, teşkilatın, "Avustralya tarihinin herhangi bir döneminde olduğundan daha fazla" vatandaşın casusluk ve yabancı müdahale için hedef alındığını gözlemlediğini aktardı.

- Yargıçlar, medya çalışanları ve gazeteciler hedefte

Yabancı hükümetlerce hedef alınan Avustralyalıların arasında yargıçlar, medya çalışanları ve gazetecilerin de bulunduğunu belirten Burgess, bunların, yabancı bir ülkede tüm masrafları karşılanan "inceleme gezileri" yoluyla Avustralyalı gazetecileri ikna etme planını ortaya çıkarıp durdurduklarını ifade etti.

Burgess, teşkilatın birkaç yıldır eğitimlerini ve uzmanlıklarını yabancı hükümetlere satmaya istekli eski Avustralya askeri personelini de takip ettiğini söyleyerek, "Üçüncü taraf şirketler, otoriter rejimlerin savaş kapasitesini güçlendirmek için Avustralyalılara yüz binlerce dolar ve çeşitli avantajlar teklif etti." diye konuştu.

Avustralya, İngiltere ve Kanada'da savunma yetkilileri, son aylarda Çin'in savaş uçağı pilotları gibi askeri uzmanlığını geliştirmek için söz konusu ülkelerdeki emekli askeri pilot ve askerlerle iletişim halinde olduğunu belirtiyor.

Teşkilat, geçen yıl Avustralya'nın terör tehdidi seviyesini 2014'ten bu yana ilk kez "olası"dan "mümkün"e indirdi.

Avustralya Avustralya istihbaratı casusluk Mike Burgess