Avustralya Ticaret Bakanı Farrell ile Çinli mevkidaşı Vang görüştü

TAKİP ET

İki ülkenin ticaret bakanlarının 2019'dan bu yana yaptığı ilk görüşmede Vang, Farrell'i Çin'e davet etti

Avustralya Ticaret Bakanı Don Farrell ile Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao görüştü.

Böylelikle iki ülkenin ticaret bakanları 2019'dan bu yana ilk kez görüşmüş oldu.

Telekonferans yoluyla yapılan görüşmenin basına açık bölümünde Vang, açık ve samimi görüş alışverişinde bulunmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Vang, "Sizin için de uygun olan bir zamanda sizi Çin'i ziyaret etmeye davet etmekten de mutluluk duyuyorum. Çin'e bir sonraki ziyaretinizin sizde farklı bir etki bırakacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Vang görüşmenin önceliğinin, karşılıklı güvenin inşası olması gerektiğini belirtti.

Görüşmelerde, ortak zemin aranması gerektiğini kaydeden Vang, diğer yandan da bazı konuların çözülemeyeceğini kabul etti.

Vang, Çin'in bir şeyi elde etmek için ilkeli olduğu konulardan vazgeçmeyeceğini kaydetti.

Farrell da Çinli mevkidaşının davetini kabul etti ancak ziyaret için tarih belirlenmedi.

Farrell, görüşmelerin sonucunun tüketicilerin ve ülkelerin faydasına olacağına dikkati çekti.

Bakan Farrell, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ülkeler arasındaki ticaretin vakitlice ve tam olarak sürdürülmesine yönelik tarafların tüm seviyelerde diyaloğun artırılmasında mutabık kaldığını ifade etti.

Görüşmede, ticari ve yatırım konularını ele aldıklarını belirten Farrell, Avustralyalı ihracatçıların engelsiz ticaret yapmalarının da bu konular arasında olduğunu söyledi.

Avustralya basınında yer alan haberlerde, görüşmenin yaklaşık 1,5 saat sürdüğü belirtildi.

- Avustralya ile Çin arasındaki ilişkilerin bozulması

Çin ile Avustralya arasında 2020'de siyasi ve ticari sorunlar yaşanmıştı.

Avustralya ile Çin arasındaki ilişkiler, Canberra yönetiminin ilk kez Çin'de tespit edilen Kovid-19 salgınının kökenlerinin araştırılmasına yönelik bağımsız soruşturma talebinde bulunmasının ardından bozulmaya başlamıştı.

Avustralya hükümetinin Nisan 2020'de Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine Çin, bu ülkeye ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Avustralya, iç politikada yabancı etkisini önlemeye yönelik çıkardığı yasa ile bazı Çin yatırımlarına karşı tedbirler almış ve Çinli telekomünikasyon şirketi Huawei'in 5G ağ altyapısı kurmasını yasaklamıştı.

Buna karşılık Pekin yönetimi de Avustralya ile tüm rutin temaslarını askıya almış, Avustralya'dan sığır eti, şarap, ıstakoz, arpa ve kereste ithalatını durdurmuştu.

Avustralya Çin Don Farrell Ticaret Bakanı Vang Vıntao