Avustralya, Ukrayna'nın "MRH-90 Taipan" helikopterlerine ilişkin talebini reddetti

TAKİP ET

Avustralya, Ukrayna'nın, kullanımda olmayan "MRH-90 Taipan" helikopterlerine erişim isteğini kabul...

Avustralya, Ukrayna'nın, kullanımda olmayan "MRH-90 Taipan" helikopterlerine erişim isteğini kabul etmedi.

ABC'nin haberine göre, Avustralya Savunma Sanayi Bakanı Pat Conroy, Ukrayna'nın "MRH-90 Taipan" helikopterlerine erişim talebine yönelik açıklamalarda bulundu.

Conroy, Ukrayna'nın söz konusu helikopterleri kullanma talebinin Avustralya tarafından reddedildiğini bildirdi.

Artık kullanımda olmayan helikopterlere ilişkin talebin, imha süreci başladıktan 3 ay sonra geldiğinin altını çizen Conroy, "Avustralya hükümeti anlamlı ve sürdürülebilir yardım sağlamaya yönelik diğer seçenekleri değerlendirmek üzere Ukrayna ile yakın bir şekilde çalışmaya devam etmektedir." ifadelerini kullandı.

Conroy şu anda uçabilir durumda Taipan olmadığını vurgulayarak "Herhangi birini uçabilir hale getirmek için vergi mükelleflerinin fonlarına, zamanına ve kaynaklarına büyük bir yatırım yapılması gerekecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "MRH-90 Taipan" tipi helikopter, Hamilton Adası yakınlarında düşmüştü

Bu yıl 13 ülke ve 30 binden fazla askeri personelin katıldığı, ABD ve Avustralya'nın iki yılda bir düzenlediği "Talisman Sabre" isimli tatbikatta Avustralya ordusuna ait "MRH-90 Taipan" tipi helikopter, 29 Temmuz 2023'te Hamilton Adası yakınlarında düşmüştü.

Savunma Bakanlığı, kazanın ardından helikopterde olası bir teknik arızanın araştırılması için soruşturma başlatmıştı.

Avustralya hükümeti, 10 Aralık 2021'de, 2007'den bu yana kullandığı Avrupa yapımı 40'tan fazla "Taipan" tipi helikopterin yerine ABD yapımı "Black Hawk" tipi helikopterleri alacağını açıklamıştı.

Avustralya, 29 Eylül 2023'te, bu helikopterlerin kullanımına kalıcı şekilde son verileceğini bildirmişti.

 MRH-90 Taipan  Avustralya Ukrayna