Avustralyalı eski asker Schulz'un öldürdüğü Afganın ailesi adalet istiyor

TAKİP ET

Avustralya Özel Hava Alayının (SAS) eski askeri Oliver Schulz'un Afganistan'da görev yaptığı sırada öldürdüğü...

Avustralya Özel Hava Alayının (SAS) eski askeri Oliver Schulz'un Afganistan'da görev yaptığı sırada öldürdüğü Dad Muhammed'in ailesi, diğer suçluların da yargılanmasını istiyor.

ABC muhabirine açıklamalarda bulunan Muhammed'in yakınları, cinayete dahli olan diğer Avustralya Savunma Kuvvetleri (ADF) askerlerinin de mahkemeye çıkarılarak adaletle yüzleşmesini talep etti.

Sydney'deki Downing Center Yerel Mahkemesinde 28 Mart'ta yapılan duruşma öncesinde habercilere konuşan Muhammed'in kardeşi Cemşid, Schulz'un ailenin yaşadığı çiftliğe gelen tek kişi olmadığını söyledi.

Cemşid, tanıklar ve operasyona karışan diğerlerinin de kamuya açık bir mahkemede yargılanması gerektiğini vurgulayarak, "Buraya birkaç hava aracı indi. Tam bir askeri devriye gelmişti. Operasyonda yer alan herkesin tutuklanmasını ve yargılanmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Muhammed'in engelli olmasına rağmen ailesine bakabildiğini anlatan aile üyeleri, öldürüldüğünde üzerinde olan kıyafetleri hala sakladıklarını dile getirdi.

Aile üyeleri, Muhammed'in o zaman biri yeni doğan, diğeri bebek olan iki kızının kendisini hiç hatırlamadığını, anne ve babasının ise üzüntüden hastalandığını ve Cemşid'in tepki olarak eline silah alarak Taliban'a katıldığını anlattı.

Muhammed'in suçsuz yere katledildiğinin altını çizen aile üyeleri, adaletin tecelli edeceğine dair ümitlerini çoktan yitirdiklerini belirtti.

Aile, Muhammed'in öldürüldüğü operasyonun hemen ardından 2012'de ADF'ye başvurduklarını kaydetti.

Şikayetleri üzerine soruşturma açıldığını aktaran aile, o dönemdeki ADF müfettişlerinin "Muhammed'in Avustralya askerlerine yönelik doğrudan tehdit oluşturduğu, elinde telsiz olduğu ve şüpheli hareketlerde bulunduğu" iddiasıyla Schulz'u akladıklarını ifade etti.

- Mahkemede, Muhammed'in öldürüldüğü görüntüler incelendi

Downing Center Yerel Mahkemesinde yapılan duruşmada, Schulz olduğu iddia edilen bir askerin Muhammed'e ateş ettiği görüntüler de izlendi.

ABC'nin 2020'de yayımladığı görüntülerde, bir askerin, buğday tarlasında yerde yatan silahsız ve engelli bir Afganlıya ateş ederek öldürmesi yer alıyor.

Yargıç Jennifer Atkinson, cinayete dair kask kamerası görüntülerinin Muhammed'in "sakin biçimde, direnmeden" durduğunu gösterdiğini söyledi. Atkinson, Schulz'un, Muhammed'i elinde tespihle yerde yatarken silahını 3 defa ateşleyerek öldürdüğünü aktardı.

Ailenin avukatları, Muhammed'in suçsuz olduğunu ve askerlere saldırıda bulunmadığını savundu.

- Oliver Schulz'a "kahramanlık madalyası" verilmişti

ADF, Schulz'a Afganistan'daki hizmetlerinden dolayı "kahramanlık madalyası" tevcih etmiş ancak ABC'de cinayete dair görüntülerin yayımlanmasının ardından Schulz görevden uzaklaştırılmıştı.

Şubat 2021'de de sağlık sorunları nedeniyle Schulz'un işine son verildiği duyurulmuştu.

- Soruşturma sonrası ilk tutuklanan Schulz oldu

Avustralya Federal Polisi (AFP), Afganistan'da işlendiği iddia edilen bir cinayet soruşturmasının ardından savaş suçu şüphelisi 19 SAS askeri arasından ilk suçlamayı Avustralya Özel Hava Alayının (SAS) eski askeri Oliver Schulz'a yöneltmişti.

AFP tarafından yapılan açıklamada, 41 yaşındaki Schulz'un ülkenin Yeni Güney Galler eyaletinde savaş suçu ve cinayet iddiasıyla 20 Mart'ta tutuklandığı belirtilmişti.

Schulz, Sydney'in 200 kilometre güneybatısındaki Goulburn'deki yüksek güvenlikli hapishanede tutuluyordu. Hapishane, "ülke genelindeki teröristlerin tutulduğu yer" olarak biliniyor.

Mahkeme, Schulz'u hapishanede aşırılık yanlılarıyla karşı karşıya kalacağı gerekçesiyle 28 Mart'ta kefaletle serbest bırakmıştı.

Schulz, Afganistan'da işlediği cinayet nedeniyle savaş suçuyla tutuksuz yargılanıyor.

Afganistan'da 2005-2016 döneminde görev yapan SAS ve diğer komando alayları personelinin işlediği suçların soruşturması AFP ve Özel Soruşturma Bürosunca yürütülüyor.

 Avustralya Afganistan Avustralya Federal Polisi (AFP) Avustralya Özel Hava Alayı (SAS) Oliver Schulz Savaş Suçu yargılama