Avusturya Cumhurbaşkanı Van der Bellen'den Ukrayna'ya destek ziyareti

TAKİP ET

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ülkesinin askeri açıdan tarafsız olduğunu ancak özgürlüğü...

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ülkesinin askeri açıdan tarafsız olduğunu ancak özgürlüğü, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü saldırı altındaki bir ülkeye karşı kayıtsız kalamayacaklarını belirterek, Ukrayna'nın yanında olduklarını söyledi.

Van der Bellen Kiev ziyareti kapsamında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü.

Burada açıklamalarda bulunan Van der Bellen, Ukrayna halkının her gün kararlı bir şekilde özgürlükleri için savaştıklarını, bu savaşla aynı zamanda Avrupa’nın ortak değerlerini, demokrasi ve özgürlüğü koruduklarını, bu nedenle bu savaşın herkesi ilgilendirdiğini dile getirdi.

Van der Bellen, "Avusturya tarafsız bir ülke ancak askeri olarak tarafsız olmanın değerler hususunda da tarafsız olunacağı anlamına gelmiyor. Avrupa’da bir ülke bir başka ülkenin saldırısına uğruyorsa, buna kesinlikle kayıtsız kalamayız. Bir ülkenin egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saldırılması durumunda hiçbir zaman buna sessiz kalamayız." dedi.

Avusturyalılar olarak Ukrayna’nın yanında yer aldıklarını ifade eden Van der Bellen, Ukraynalılara çeşitli insani yardımlarda bulunmaya devam edeceklerini ve Avrupa Birliği’nin (AB) görünür ve hissedilir desteğinin süreceğini dile getirdi.

Van der Bellen, Avusturya’da büyük çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 90 bin Ukraynalının bulunduğunu belirterek, bu insanların gelecekte iki ulus arasında önemli bir köprü rolü oynayacağını ifade etti.

Halihazırda AB’nin mevcut sınamalara karşı daha fazla birlik, beraberlik ve kararlılığa ihtiyaç duyduğunu kaydeden Van der Bellen, "Ortak isteğimiz olan barış ve özgürlük içinde yaşama ülküsü, her türlü saldırganlıktan güçlüdür ve güçlü olmaya da devam edecektir." görüşünü paylaştı.

Van der Bellen, ziyareti kapsamında ülkesinin burada yürüttüğü yardım faaliyetlerini de inceledi.

Avusturya Kiev Ukrayna Van der Bellen Viyana Zelenskiy