BAE Devlet Başkanı Al Nahyan, Libya Başbakanı Dibeybe ile işbirliğini görüştü

TAKİP ET

Görüşmede, Libya'nın kalkınması ve ülkede refah sağlanması çabalarının desteklenmesi değerlendirildi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UMH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ile işbirliğini ele aldı.

BAE resmi ajansı WAM'ın haberine göre, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ve Libya Başbakanı Dibeybe başkent Abu Dabi'deki Eş-Şati Sarayı'nda bir araya geldi.

Görüşmede, "Libya'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması doğrultusunda, kalkınma ve refah sağlama çabalarının desteklenmesi" ele alındı.

İki ülkenin "kardeşlik ilişkileri çerçevesinde işbirliği ve ortak hareket etmesi" konusunun da görüşüldüğü belirtildi.

Dibeybe, ülkede "anayasa ve seçim kanunu uyarınca adil bir seçim düzenlenmesi gerektiğini" ifade ederek, BAE ile "ekonomi ve yatırım alanlarında çeşitli konularda işbirliğini görüştüğünü" kaydetti.

- Libya'daki seçim çıkmazı

BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmiş ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM), mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresi 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat 2022'de ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçmiş; 1 Mart'ta da Başağa hükümetine güvenoyu vermişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.

Libya Devlet Yüksek Konseyi çifte vatandaşlığı olanlar ile askerlerin, Devlet Başkanlığı seçimlerine adaylığının engellenmesini isterken, TM buna izin verilmesinde ısrar ediyor.

Abdulhamid Dibeybe BAE Libya Muhammed Bin Zayid Al Nahyan