BAE: Sudan'da kalıcı çözüm ve sivil hükümetin kurulmasını sağlayacak her süreci destekliyoruz

TAKİP ET

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan'daki çatışmalara kalıcı çözüm getirecek her süreci desteklediklerini...

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Sudan'daki çatışmalara kalıcı çözüm getirecek her süreci desteklediklerini bildirdi.

BAE'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Muhammed Ebu Şihab, BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığına bir mesaj gönderdi.

BEA'nin Sudan'daki çekişmeye yönelik barışçıl çözüm desteklerini sürdüreceğini ve ilgili tüm kesimlerle iletişimde kalacaklarını aktaran Ebu Şihab, "BAE, Sudan'da kalıcı çözüm ve sivil yöneticilerle hükümetin kurulmasını sağlayacak her süreci destekliyor." ifadelerini kullandı.

Sudan'ın BM Daimi Temsilcisi İdris el-Haris'in BAE aleyhindeki iddialarına da dikkati çeken Ebu Şihab, şunları kaydetti:

"BAE, Sudan'ın BM Daimi Temsilcisi tarafından ortaya atılan iddiaları reddediyor. Doğruluk payı olmayan bu iddialar, iki ülke arasındaki kardeşlik ilişkilerine de aykırıdır. BAE'nin Sudan'a yönelik herhangi bir saldırı veya istikrarsızlaştırma eylemine dahil olduğu, herhangi bir gruba askeri, mali veya lojistik destek sağladığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor. Bu tür iddialar için güçlü kanıtlara ihtiyaç duyulur."

Sudan'ın BM Daimi Temsilcisi Haris, BAE'nin Hızlı Destek Kuvvetleri'ne (HDK) verdiği destekle Sudan'daki savaşı körüklediğini iddia ederek, Abu Dabi'nin ülkedeki krizi bitirmeye yönelik herhangi bir sürece katılımını reddettiklerini ifade etmişti.

- Sudan'daki savaş

Sudan'da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının halk ayaklanmasıyla devrilmesi sonrası, sivillerin katılımıyla oluşturulan, hükümete karşı ortak darbe yapan ordu ve HDK arasındaki güç mücadelesi 1 yıldır sürüyor.

Nisan 2023'ün ortasında başlayan ve Sudan'ın 18 eyaletinden 10'unda devam eden savaşta ordu, kuzey ve doğudaki eyaletleri kontrol ederken, HDK, batı ve güney eyaletlerini ele geçirmeyi başarmıştı.

Savaşın bitirilmesi için başlatılan Suudi Arabistan ve ABD arabuluculuğundaki Cidde görüşmeleri, Mısır'ın öncülük ettiği Sudan'a komşu ülkeler barış girişimi, Doğu Afrika'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin çabaları ve Bahreyn'in başkenti Manama'da yapılan görüşmeler sonuçsuz kalmıştı.

BM'ye göre, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizinin yaşandığı Sudan'daki çatışmalar sonucu 15 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 8,5 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyondan fazla kişi insani yardıma muhtaç durumda.

BAE BM Daimi Temsilcisi Sudan