Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı "Irak'a destek" bildirisiyle sona erdi

TAKİP ET

Türkiye'nin Amman Büyükelçisi İsmail Aramaz, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgeye yönelik izlediği dostluk ve işbirliği odaklı dış politikasını anlattı

Ürdün'de düzenlenen "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı"na katılan ülkeler, tüm zorluklar karşısında Irak'a destek verme konusunda anlaştı.

Ürdün'ün başkenti Amman'ın batısındaki Ölüdeniz bölgesinde Türkiye dahil 12 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen konferans çalışmalarını tamamladı.

Katılımcı ülkeler, konferansın ardından yayımlanan sonuç bildirisinde, "Irak'ın anayasa ve hukuk devleti olarak güçlendirilmesi, ilerleme, yeniden yapılanma ve ülke kaynaklarının korunmasına yönelik kurumlar oluşturulmasında Irak'a desteklerini" yineledi.

Bildiride, Irak'ın kapsamlı bir kalkınma hamlesi gerçekleştirmesi ve ekonomik gelişimin inşasının yanı sıra Mısır ve Ürdün ile üçlü işbirliğinin desteklenmesinin önemine işaret edildi.

Konferansın, "gerilimleri sona erdirmesine ve yapıcı bölgesel ilişkiler kurmasına katkıda bulunacak şekilde Irak'a verilen kararlı desteği yansıttığı" kaydedildi.

Bildiriye göre, konferansa katılan ülkeler, Irak'ta bölgesel ve uluslararası krizlerin yansımalarının atlatılmasının, bu ülkedeki kalkınma sürecini destekleyecek işbirliği ile ciddi ve etkili siyasi ve ekonomik çabalar gerektirdiğinin üzerinde durdu.

- Büyükelçi Aramaz Türkiye'nin dostluk ve işbirliği politikasını anlattı

Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı'na Türkiye'yi temsilen Amman Büyükelçisi İsmail Aramaz katıldı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Büyükelçi Aramaz konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgeye yönelik izlediği dostluk ve işbirliği odaklı dış politikasına vurgu yapmıştır." denildi.

- Irak'a destek mesajı

Konferansın ardından Ürdün Dışişleri Bakanları Eymen es-Safedi, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ortak basın toplantısı düzenledi.

Safedi, "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı'nın ikinci turu, hepimizin Irak'ın yanında olduğumuzu vurgulayan net bir mesajla sona erdi." dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ise, konferansın yalnızca Irak'ın desteklenmesinde değil aynı zamanda bölgesel anlamda ortak eylem geliştirilmesinde etkili olduğunu söyledi.

Hüseyin Irak hükümetinin diyaloğa inandığını ve komşu ülkelerle ortak çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Fransız Bakan Colonna ise Lübnan'ı "cumhurbaşkanı seçimini hızlandırmaya", İran'ı ise "elinde tuttuğu Fransız rehineleri derhal serbest bırakmaya" çağırdı.

Ürdün'de ikincisi düzenlenen konferansa ev sahibi ülke dışında Irak, Türkiye, Fransa, Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Bahreyn ve İran katıldı.

Konferansın ilki Ağustos 2021'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta yapılmıştı.

Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı fransa IRAK Türkiye'nin Amman Büyükelçisi İsmail Aramaz Ürdün