Bahreyn, Husilerden, Arap koalisyonundaki güçlerine yönelik saldırının sorumlularını teslim etmelerini istedi

TAKİP ET

Bahreyn, Yemen'deki İran destekli Husilerden, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Bahreyn güçlerine...

Bahreyn, Yemen'deki İran destekli Husilerden, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırındaki Bahreyn güçlerine saldırmaktan sorumlu olanları teslim etmelerini talep ederek, saldırıyı Birleşmiş Milletler (BM) ateşkesi sırasında yapılan "hain bir suç eylemi" olarak nitelendirdi.

Bahreyn resmi ajansı BNA'nın haberine göre, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Suudi Arabistan'ın Yemen sınırında Arap koalisyon güçleri bünyesinde görev yapan Bahreyn güçlerini ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Kral Al Halife, başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır, Kuveyt ve Ürdün olmak üzere Arap ülkelerinin Husilerin saldırısını kınamalarının yanı sıra kardeş ülkelerin tutumları, Bahreyn'e yönelik taziyeleri ve dayanışmalarından övgüyle söz etti.

Ziyaret sırasında Husilerin, BM ateşkesi sırasında bu saldırıyı gerçekleştirenleri yakalayıp yasal hukukun haklarında uygulanması için Bahreyn'e ya da Arap koalisyonuna teslim etmeleri istendiği belirtilen haberde, bu isteğin Kral Al Halife tarafından mı yoksa orada bulunan askeri komutanlar tarafından mı dile getirildiği bilgisine yer verilmedi.

Saldırıya veya Bahreyn'in talebine ilişkin Husilerden herhangi bir açıklama yapılmazken, Arap basınında çıkan haberlerde, Husilerin saldırıyla ilgili doğrudan bir yorum yapmadan, "ateşkesin ihlali" olarak adlandırdıkları durumdan "pişmanlık" duydukları belirtildi.

Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığından dün yapılan açıklamada, Husilerin, Yemen sınırındaki Suudi Arabistan topraklarında Arap koalisyon güçleri bünyesinde görev alan Bahreynli askerlerin mevzilerine İHA ile düzenlediği saldırı sonucu 2 askerin öldüğü, bazı askerlerin de yaralandığı bildirilmişti.

Açıklamada, Husi saldırısının, "Yemen'deki savaşın tarafları arasında askeri operasyonların durmuş olmasına rağmen" gerçekleştiğine işaret edilmişti.

- Yemen'deki iç savaş ve siyasi çözüm çabaları

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de 9 yıldır süregelen krizi sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmanın hazırlanması için Suudi Arabistan ve Umman aylardır Yemen hükümeti ile Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.

Bahreyn Husiler saldırı