Balkan Film Günleri'nde, "Film Yapım Tecrübesi ve Ortak Yapımlar" konuşuldu

TAKİP ET

Artizan Sanat tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Balkan Film Günleri" kapsamında "Balkanlarda Film Yapım Tecrübesi ve...

Artizan Sanat tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Balkan Film Günleri" kapsamında "Balkanlarda Film Yapım Tecrübesi ve Ortak Yapımlar" ele alındı.

Balkan coğrafyasında film yapım süreçlerine odaklanan panele Bulgar yapımcı Ivan Tonev, Makedon akademisyen ve festivalci Sali Sallini ve Boşnak oyuncu Alma Terziç katıldı.

Yönetmen Faysal Soysal'ın yönettiği etkinlik, Beyoğlu Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Türkiye'den sinema sektörü çalışanları ile Balkan coğrafyasından yönetmen ve yapımcıları bir araya getiren etkinlikte konuşan Alma Terziç, oyunculuğun kişisel bir yolculuk olduğunu ifade ederek, "Her oyuncu belli bir tecrübeden sonra kendi yolunu bulabilir." dedi.

Terziç, oyunculukta kendine karşı dürüst olmanın önemine değinerek, "Bunun Balkan insanlarının ortak noktası olduğunu düşünüyorum, gerçekçi bir yapımız var. Sanırım yaşadığımız coğrafyadan ya da kültürden kaynaklı olarak olaylara dürüst ve gerçekçi bakabiliyoruz. Elbette farklı kültürler de bizi zenginleştiriyor fakat ortak noktamızın bu olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Dünyaca ünlü oyuncu Angelina Jolie'nin yönetmenliğini yaptığı "Kan ve Aşk" filminde de oynayan Boşnak oyuncu, Angelina ile çalışmanın özel bir deneyim olduğunu fakat tüm kariyerini ve filmlerini çok sevdiğini dile getirdi.

Sinemada yönetmenin oyuncuya alan açması ve yönlendirmesinin önemine işaret eden Terziç, "Değişik dillerde filmlerde oynadım hepsinin tadı farklıydı; Boşnakça biraz daha sert bana göre, İngilizcenin daha yumuşak bir havası var, Türkçe bana şarkı gibi geliyor mesela. Her birinin farklı zorlukları var." ifadelerini kullandı.

- "Türkiye ortak yapımlarda enerjisini yeterince kullanamıyor"

Ivan Tonev da Bulgaristan sinema destek fonlarından bahsederek, "Ülkemde sinema alanında 15 yıl önce çıkan bir yasaya göre, devlet destekleri artmaya başladı. Bu destekler sayesinde çok fazla film çekebildim ayrıca Batı Avrupa'da başvurabildiğimiz fonlar mevcut. Kişisel olarak çektiğimiz filmlerin bütçeleri çok yüksek olmadığı için kariyerim boyunca fazla sayılabilecek filme imza atabildim." açıklamasını yaptı.

Türkiye'nin ortak yapımlar için ilgi çeken bir ülke olduğuna vurgu yapan Tonev, Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü oluşturduğunu ve büyük bir potansiyel taşıdığını aktardı.

Tonev, bunların yanında Türkiye'nin enerjisini yeterince kullanamadığını dile getirerek, "Her şeye rağmen son zamanlarda ortak yapımlara ilginin arttığını söyleyebilirim. Türkiye, Balkanlara göre çok daha büyük bir iç piyasaya sahip ve bu yüzden ülkenizin ortak yapımlar için çok cazip bir yer olduğunu düşünüyorum. Maalesef bazı fonları alabilmek için bazen istemediğimiz şeyleri yapmak zorunda kalabiliyoruz. O konuda da kuralları yeniden gözden geçirmek gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Sali Sallini ise Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında yeterince ortak yapım filmlerin bulunmadığını belirterek, "Birlikte çalışmanın çok faydalı olduğuna inanıyorum. Karşılıklı alışverişten dolayı her iki taraf da kazanacaktır. Ayrıca Türk yapımcıların döviz kurunun oluşturduğu farktan ötürü yurt dışından alınan desteklere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca kültürel benzerliklerden ötürü Türk sineması ve Balkan Sinemasının ortak noktaları var." ifadelerini kullandı.

- Balkan Film Günleri'nde 9 yapım izleyiciyle buluşuyor

Etkinlik kapsamında yarın düzenlenecek "Geçmişten Günümüze Balkan Sineması" başlıklı ikinci panel, akademisyen Murat Tırpan'ın yönetiminde saat 14.00'te gerçekleşecek.

Etkinlikte erken dönem Balkan-Türk sineması üzerine çalışan akademisyen Prof. Dr. Savaş Arslan ile Bulgaristanlı akademisyen, "Balkan Sineması" kitabının yazarı Prof. Dr. Dina Iordanova ve yönetmen Maria Lafi'den konuşmacı olarak yer alacak.

Balkan Film Günleri'nde ayrıca coğrafyanın meselelerine odaklanan, dünya festivallerinde de büyük ilgi gören 9 yapım izleyicilerle buluşuyor.

Artizan Sanat'ta gösterimi yapılan filmler arasında Theo Angelopoulos'un "Zamanın Tozu" (The Dust of Time), Emir Kusturica'nın "Yeraltı" (Underground), Maria Lafi'nin "Holy Boom" filmi ve Milcho Manchevski'nin "Yağmurdan Önce" (Before the Rain) adlı yapımı yer alıyor.

Etkinliğe ilişkin bilgi artizansanat.com adresinden alınabilir.









Alma Terziç artizan Balkan Film Günleri Ivan Tonev Sali Sallini Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi