Bangladeş, AB'yi Arakanlı Müslümanların ülkelerine dönüşü için adım atmaya çağırdı

TAKİP ET

DAKKA Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Arakanlı Müslümanların (Rohingalılar) ülkelerine geri dönmesi için Avrupa...

DAKKA Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina, Arakanlı Müslümanların (Rohingalılar) ülkelerine geri dönmesi için Avrupa Birliği'ni (AB) harekete geçmeye çağırdı.

Başbakanın Basın Sekreteri Ihsanul Karim'in yaptığı açıklamaya göre Başbakan Hasina, Dakka'ya iki günlük ziyarette bulunan AB heyeti ile görüştü. Hasina, toplantıda Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri gönderilmesi hakkında konuştu.

Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınan binlerce Arakanlı Müslümanın nüfusunun her geçen gün arttığına dikkati çeken Hasina, bunun ülke için sorun olduğunu söyledi.

Hasina, Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi için AB'yi harekete geçmeye çağırdı.

Ayrıca Hasina, gelişmiş ülkelerin Bangladeş gibi iklim konusunda hassas olan bir ülkeye iklim fonu sağlamamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

AB heyetinden bir yetkili, Arakanlı Müslümanlar konusunda AB'nin Bangladeş'i desteklemeye devam edeceğini aktardı.

AB, 10 Ekim'de, Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki kamplarda kalan Arakanlı Müslüman sığınmacılar için 6 milyon dolar yardım sağlayacağını bildirmişti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine yükseldi.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

Bangladeş