Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneğine açılan kapatma davasına tepki sürüyor

TAKİP ET

Dostluk Eşitlik Barış Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu: - "Sırf adında Türk kavramı var diye toplum yararına çalışan derneklerimiz hiçbir suçları yokken kapatıldı" - Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu: - "Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kurulduğu ilk günden bu yana hedef haline getirildi"

Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneğine adında Türk azınlık iması olduğu gerekçesiyle açılan kapatma davasına, Batı Trakya'daki Türk azınlık kurum ve kuruluşları tepki gösterdi.

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi Genel Başkanı Çiğdem Asafoğlu, 1 Mart Çarşamba günü açılan kapatma davasıyla ilgili, sosyal medya üzerinden yayınladığı mesajında, Yunanistan mahkemesi tarafından kurulmasına onay verilmiş bir derneğin kapatılmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Batı Trakya'da bir sivil toplum kuruluşunun daha kapatılmak istenmesinin Batı Trakya Türklerini üzdüğünü vurgulayan Asafoğlu, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. Maddesi uyarınca herkesin barışçıl olarak toplanma ve dernek kurma hakkı vardır. Bugüne kadar sudan sebeplerle, sırf adında Türk kavramı var diye toplum yararına çalışan derneklerimiz hiçbir suçları yokken kapatıldı. Bunlara bir yenisini daha katmaya çalışmak toplanma, dernek kurma, düşünce ve vicdan hürriyetimize bir darbe daha vurmak demektir." ifadelerini kullandı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından yayımlanan açıklamada da bu hukuksuzluk karşısında sessiz kalınmayacağı, davanın kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneğine karşı açılan kapatma davasının aslında Batı Trakya Türk toplumuna olan tutum, önyargı ve basmakalıp düşüncelerin, yargı dahil her düzeyde ne denli güçlü olduğunun işareti olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Zira derneğimizin de belirttiği üzere Fenerbahçeliler Derneği, kuruluş aşamasından bugüne dek tüzük dışında çalışma ve aktivite gerçekleştirmemiş, taraftar derneği olarak tüzük sınırları içerisinde hareket etmiştir. Ancak hepimiz biliyoruz ki Batı Trakya Fenerbahçeliler Derneği kurulduğu ilk günden bu yana hedef haline getirildi. Yargıtay Onursal Başkanı dahi bu derneğin milli çıkarlara zarar verdiğini ve kamu güvenliğini tehdit ettiğini öne sürerek tescil kararının iptal edilmesini istemişti."

Gümülcine Savcısı Maria Kapetanyanni tarafından hazırlanan iddianamede, bölgede yaşayan azınlığın Türk kimliği reddedilerek Müslüman azınlık olduğu ileri sürüldü.

Türk azınlık iması yaratabileceği gerekçesiyle derneğin adının yasalara aykırı olduğu iddia edilerek dernek hakkında kapatma talebinde bulunuldu.

Davanın, 22 Mart Çarşamba günü Rodop Tek Hakimli Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi bekleniyor.

- Eski başbakan da derneğin kapatılmasını istemişti

Eski Yunanistan Yüksek Mahkemesi Başkanı ve eski Yunanistan Başbakanı Vasiliki Thanu da Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneğinin "kamu güvenliğine tehdit oluşturduğunu" iddia ederek, derneğin kapatılması çağrısı yapmıştı.

Thanu, yayımladığı bir makalede, derneğin kamu güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve kapatılması gerektiğini ileri sürmüştü.

Derneğin isminde yer alan "Batı Trakya" ifadesinin sadece Türkiye tarafından kullanılan bir ifade olduğunu öne süren Thanu, Yunan mahkemelerini kararlarını gözden geçirmeye çağırmıştı.

Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor-Kültür Derneği, Gümülcine'deki ilgili mahkeme tarafından tüm izinlerin verilmesi üzerine Ekim 2022'de faaliyete başlamıştı.


Batı Trakya Fenerbahçe Taraftarları Spor - Kültür Derneği Batı Trakya  YUNANİSTAN