Batı Trakya Türkleri, 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu

TAKİP ET

Batı Trakya'da Türk azınlığı kurum ve kuruluşları, 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü'ne...

Batı Trakya'da Türk azınlığı kurum ve kuruluşları, 29 Ocak Milli Direniş ve Toplumsal Dayanışma Günü'ne ilişkin paylaşımlarda bulundu.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulunca (BTTADK) sosyal medya üzerinden yayımlanan açıklamada, 29 Ocak 1988'in, Batı Trakyalı Türklerin kendisine yapılan insan ve azınlık hakları ihlalini dünya kamuoyuna haykırdığı gün olduğu belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Batı Trakya Türkleri için tarihte bir dönüm noktası olarak kabul edilen 29 Ocak, toplumsal mücadelenin kadın ve erkek, köylü ve kentli tek yürek halinde hareket ederek 'Türk' kimliklerini ve bu kimliğin hiçbir güç tarafından değiştirilemeyeceğini dünyaya haykırdığı gündür.

Batı Trakya Türkleri, 29 Ocak 1988'de yıllardan beri maruz kaldığı değişik haksızlıklara ve baskı politikalarına hep bir ağızdan 'hayır' demiş ve Yunan yetkililerince inkar edilen 'Türk' benliğine sarılarak, haklarından en ufak bir taviz vermeyeceğini tüm dünyaya gür bir şekilde haykırmıştır."

Hala Batı Trakya Türk azınlığının etnik kimliğinin inkar edildiği, temel hak ve özgürlüklerinin engellenmesine devam edildiği belirtilen açıklamada, Batı Trakya Türklerinin, Yunan hükümetinin insanlık dışı ve haksız uygulamalardan vazgeçmesini talep etmeye devam edeceğinin altı çizildi.

- "Batı Trakya Türkü’nün milli kimliğini dünyaya haykırdığı gün"

Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisince yayımlanan açıklamada, 29 Ocak 1988 tarihinin, Batı Trakya Türkü’nün anlamlı ve onurlu bir direniş sergileyerek, anlamsız baskılara boyun eğmeyeceği ve milli kimliğini dünyaya haykırdığı gün olduğu belirtildi.

29 Ocak 1990 tarihinde bu Milli Direniş Günü’nün anılmasını yasaklayan ve Türk esnafının dükkanlarının yağmalanmasına fırsat veren ırkçı zihniyetin, Batı Trakyalı Türklere tarifsiz acı yaşattığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"29 Ocak günü; azınlığımızın, etnik kimliğini inkar edenlere karşı Türk olduğunu, Türk geleneklerini terk etmeden, kendi kültür dairesinde yaşayarak, kendini bu ülkenin onurlu bir vatandaşı gibi hissederek, ayrımcılığa rağmen bu ülkede yaşamak istediğini yüksek sesle dillendirdiği gündür. Başta rahmetli liderimiz Dr. Sadık Ahmet olmak üzere, bu gösterilen kahramanlığı bugünün yıl dönümlerinde anmayı, kahramanlarına minnet duymayı, merhumlarına rahmet dilemeyi Dostluk Eşitlik Barış Partisi olarak asla unutmayacağız ve unutturmayacağız."

Batı Trakya Türk azınlığının, hak ve hukuku uluslararası antlaşma ile belirlenmiş bir azınlık olduğu vurgulanan açıklamada, yıllardır gasbedilmiş azınlık haklarının iadesinin beklenildiği vurgulandı.

Avrupa devletlerinin, Yunanistan’ın insan hakları ihlalleri karşısında sessiz ve tepkisiz kalışını endişe ile karşıladıklarına işaret edilen açıklamada, bu çifte standardın, Avrupa Birliği'nin (AB) kuruluş temellerini oluşturan demokrasi, insan hakları, ifade özgürlüğü gibi kavramları yeniden sorgulamak durumunda kalındığının altı çizildi.

- "Batı Trakya Türkünün maruz kaldığı haksızlıklara karşı sesini yükselttiği gündür"

İskeçe Türk Birliğince (İTB) yayımlanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"29 Ocak 1988, Batı Trakya Türkü'nün maruz kaldığı haksızlıklara karşı sesini yükselttiği ve haykırdığı gündür. 29 Ocak haksızlığa, ayrımcılığa, baskıya, kimliğinin inkarına 'hayır' diyen, demokratik hakları için mücadele eden Batı Trakya Türk halkının onur günüdür. Batı Trakya Türkü, 29 Ocaklarda ikinci sınıf vatandaş muamelesini kendisine reva gören anlayışa 'artık yeter' dediği milattır."

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu ise açıklamasında, Batı Trakya Türk azınlığının devam eden sorunlarına dikkati çekerek, bu sorunların artık uluslararası alanda da dile getirildiğini vurguladı.

​Batı Trakya Türk Azınlığı Gümülcine YUNANİSTAN