Batı Trakyalı Türkler, Sakelaropulu ve Miçotakis'e sorunlarını anlatan mektup gönderdi

TAKİP ET

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Aile Birliği, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Başbakan...

İskeçe Azınlık Lisesi Encümen Heyeti ve Aile Birliği, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'e İskeçe'deki azınlık lisesinin sorunlarını anlatan mektup gönderdi.

Mektupta İskeçe'deki azınlık okulunda zorunlu olarak devam eden "dönüşümlü eğitim" soruna dikkati çekerek yetkililere çözüm bulunması çağrısı yapıldı.

Okulda, önceki yıllarda daha fazla öğrenci ile sadece sabah eğitim verildiği hatırlatılan mektupta, söz konusu uygulamaya ailelerin de karşı olduğu vurgulandı.

Okul binasının yapısal sorunlarının iyileştirilmesi konusunda da devletten destek verilmediği belirtilen mektupta, şu ifadeler kullanıldı:

"Uzun yıllardır, başta Encümen Heyeti olmak üzere azınlığın bütün ilgili kurumlarınca birçok kez, tütün deposundan okula devşirilen ve çağdaş eğitim sunulmasından oldukça uzak olan okul binamızla ilgili sorun dile getirilmiş ve devletin bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmesi talep edilmiştir. Eğitim hakkı, tüm haklar arasında özel öneme haiz bir haktır. Bireylerin temel eğitim hakkının hukuken ve fiilen gerçekleştirilmesi devletin görevidir. Azınlık, her türlü okul kurma, yönetme, denetleme ve buralarda kendi dilini serbestçe kullanma hakkına sahiptir."

- İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü "dönüşümlü eğitim" uygulamasının devamında ısrarcı

Son yıllarda sabahçı ve öğlenci uygulaması nedeniyle öğrenci sayısının azaldığı okulda, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği, istişareler sonucunda tüm öğrencilerin sabahçı olarak eğitime başlayacağını duyurmuştu.

İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü ise eğitim yılının ilk günü okulda sabahçı ve öğlenci uygulamasının devam ettirilmesini istemişti.

Bunun üzerine Encümen Heyeti ile Okul Aile Birliği tarafından 15 Eylül'de yapılan veli ve öğrenci temsilcileri toplantısında protesto kararı alınmıştı.

Avrupa Hür İttifakı (EFA), İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde zorunlu tutulan sabahçı ve öğlenci uygulaması ısrarı nedeniyle Batı Trakyalı Türklerin başlattığı protestolara destek vermişti.

Batı Trakya'ya bir ziyaret gerçekleştiren EFA heyeti söz konusu okulda sağlık, güvenlik, yangın önleme ve acil tahliye prosedürlerine ilişkin Avrupa standartlarının çok sayıda ihlalini tespit ettiğini belirtmişti.

Batı Trakya Iskece YUNANISTAN