Batı Trakyalı Türklerin sorunları, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde konuşuldu

TAKİP ET

Batı Trakyalı Türklerin sorunları, 9-11 Ekim'de Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi...

Batı Trakyalı Türklerin sorunları, 9-11 Ekim'de Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Sonbahar Olağan Genel Oturumu'nda dile getirildi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık'tan oluşan heyet, AKPM üyeleri ve Avrupa Konseyi organlarıyla yaptıkları görüşmelerde, Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını ele aldı.

Siyasi ve bürokratlarla gerçekleştirilen görüşmelerde ABTTF heyeti oturum kapsamında, Yunanistan'ın, Batı Trakya'daki Türk dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulamadığının altını çizdi.

ABTTF heyeti, Batı Trakya Türk toplumuna ait özerk statüye sahip ilkokulların, tek taraflı bakanlık kararlarıyla öğrenci azlığı gerekçesiyle kapatıldığını vurgulayarak 1995'te 235 olan Türk ilkokulu sayısının 90'a düştüğünü anımsattı.

Heyet son olarak, Batı Trakya Türk toplumunun siyaset ve ana akım medyada hedef gösterildiği ve ötekileştirildiğine dikkati çekti.

- Batı Trakya'da azınlık dernekleri, isimlerinde "Türk" ifadesi geçtiği gerekçesiyle kapatılmıştı

1927'de kurulan İskeçe Türk Birliği (İTB), 1928'de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve 1936'da kurulan Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), adlarında Türk ifadesi geçtiği, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan Antlaşması'nda "Türk" değil "Müslüman" olarak tanımlandığı iddiasıyla 1980'li yıllarda kapatılmıştı. Bir dönem azınlık okulları tabelalarında ve karnelerinde bulunan "Türk" ifadesi Yunanistan tarafından görmezden gelinirken bu tarihten sonra Türk ismi taşıyan derneklere resmi statüde faaliyet izni verilmemişti.

Kuruluşları reddedilen Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ve Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği, kapatılan İTB ile konuyu 2005'te AİHM'e taşımıştı. Mahkeme 2007 ve 2008 tarihli kararlarında dernek kurma özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

​Batı Trakya Türk Azınlığı Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi