Bayramda diş sağlığını korumak için daha fazla ağız bakımı gerekiyor

TAKİP ET

Ortodonti Uzmanı Dr. Emre Çakır, bayramda çok fazla gıda tüketildiği için daha sık ağız bakımı yapılması tavsiyesinde...

Ortodonti Uzmanı Dr. Emre Çakır, bayramda çok fazla gıda tüketildiği için daha sık ağız bakımı yapılması tavsiyesinde bulundu.

Çakır, ramazanın ardından gıda tüketiminin arttığını, bu nedenle diş sağlığını korumanın önemli olduğunu söyledi.

Vatandaşların özellikle tükettiği baklavanın glikoz şurubundan yapılıp yapılmadığına dikkat etmesi gerektiğini belirten Çakır, "Baklavanın gerçekten şekerden mi yoksa şuruptan mı yapılıp yapılmadığını anlamanın bir yöntemi var. Eğer dişinizde çürük varsa baklavayı ısırdığınızda dişiniz sızlıyorsa bilin ki gerçek şekerden yapılmıştır." diye konuştu.

Glikoz şuruplarının dişler için zararlı olduğunu ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"Özellikle yapay olarak üretilebileceği gibi doğada bazı meyve ve sebzelerin içinde de bulanan doğal yoldan alabileceğimiz bir şeker alkolü olan 'xylitol (ksilitol)' içeren tatlandırıcıları öneriyoruz. Şeker hastalarında da kullanması tavsiye edilen, içerisinde ksilitol içeren tatlandırıcıların olduğu yiyecekler tüketilmesi, şeker tüketimini azaltacağı için ağızda bakteri üremesinin önüne geçmesi açısından faydalıdır. Örneğin şekerli sakız yerine ksilitol içeren sakızların çiğnenmesi diş sağlığı açısından daha iyidir. Şurupları değil ama bazı tatlandırıcıları öneriyoruz. Bayramda çok fazla gıda tüketileceği için daha sık ağız bakımı yapılmalı."

bayram çürük diş Emre Çakır sakız