Bayrampaşa'da toplanan atıklar puana, puanlar da paraya dönüşüyor

TAKİP ET

Bayrampaşa'da, dönüşebilir atık toplama projesi çerçevesinde toplanan atıklar, çevre dostu vatandaşlara puan...

Bayrampaşa'da, dönüşebilir atık toplama projesi çerçevesinde toplanan atıklar, çevre dostu vatandaşlara puan, puanlar da para olarak dönüyor.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, bu projeyle sürdürebilir bir çevre için ambalaj atıklarının geri dönüşümü hedefleniyor.

Aile ve bireylerin, her gün kullanılan atıkları; plastik, kağıt, metal ve yağ olarak ayrıştırdığı geri dönüştürmeye uygun atıklar, yiyecek ve içecek türü evsel atıklarla karıştırılmadan ayrı bir şekilde biriktiriliyor. Dijital tartı ile tartılarak vatandaştan teslim alınan atıklar, tür ve ağırlığına göre çeşitlendirilip, vatandaşların belediyeden temin ettiği Paşa Kartı'na para puan olarak yükleniyor. Vatandaşlar bu para puanlarla Bayrampaşa ilçe sınırları içinde, Metropol Kart'ın anlaşmalı olduğu market ve restoranlardan ücretsiz harcama yapabiliyor.

Özellikle ev hanımlarının para puan toplayarak mutfak harcamalarında büyük tasarruf sağladığı projede, bin 300 üyeye ulaşıldı.

- Ülke ekonomisine 20 milyon lira kazandırıldı

Üyelerden 13 bin 437 kilogram geri kazanılabilir atık, 350 litre atık yağ toplandı. Bayrampaşa Belediyesi de çevre dostu vatandaşlara 22 bin 638 lira para puan yükledi. 3 bin 500 ton ambalaj atığının toplanmasıyla yaklaşık 24 bin adet ağacın kesilmesi önlenirken, 50 ton bitkisel atık yağ toplanmasıyla da milyonlarca litre su kirlenmekten kurtarıldı. Bu atıkların toplanıp işlenmesi, ülke ekonomisine yaklaşık 20 milyon lira kazandırıldı.

Projeyle ilgili bilgi veren Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, çevreci bir hassasiyetle projeyi hayata geçirdiklerini, projede kaybedenin olmadığını söyledi.

Aydıner, "Hem halk kazandı, hem çevre ve gelecek nesillerin geleceği korundu. Ayrıştırıyoruz, dönüştürüyoruz, kazandırıyoruz." dedi.

Atık Bayrampaşa Paşa Kart projesi