Belçikalı eski milletvekili Yahudi soykırımını inkardan yargılanacak

TAKİP ET

Belçikalı aşırı sağcı eski milletvekili Dries Van Langenhove, Yahudi soykırımını inkar ettiği gerekçesiyle hakim...

Belçikalı aşırı sağcı eski milletvekili Dries Van Langenhove, Yahudi soykırımını inkar ettiği gerekçesiyle hakim karşısına çıkarılacak.

Gent kenti savcılığı, aşırı sağcı Vlaams Belang partisi listesinden seçilerek daha önce federal mecliste bağımsız milletvekili olarak bulunan Van Langenhove'nin mahkemeye çıkarılacağını duyurdu.

Van Langenhove, 2018'de kurduğu "Schild & Vrienden" (Kalkan ve Dostlar) adlı aşırı sağcı gençlik hareketinin mesajlaşma grubunda ırkçı ve Yahudi karşıtı yorumlar yapıldığı gerekçesiyle suçlanıyordu.

Mesajlarda grup üyelerinin gamalı haçlar içeren, toplama kamplarındaki Yahudilerle alay eden video ve fotoğraflar paylaştığı Belçika kamu yayın kuruluşu VRT'deki bir haber programı tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Suçlamada bulunan avukatlardan Toon Deschepper, yargılama kararını değerlendirirken "Biz Van Langenhove'un mesajları doğrudan kendisi atmasa bile mesajlaşma gruplarını kurduğu ve bunları desteklediği için en azından suça ortak olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Savcılık, eski milletvekilinin grubun lideri olduğunu, grup üyelerine mesajlarını yayabilecekleri ortam yarattığını, bu kişileri engelleme girişiminde bulunmadığını savunuyor.

Van Langenhove, kurduğu mesaj grubunda Yahudi karşıtı mesajların 2018'de ortaya çıkmasından bir yıl sonra "şüpheli" olarak gözaltına alınmış, Belçika'da 2. Dünya Savaşı'nda toplama kampı olarak kullanılan Kazerne Dossin Yahudi Soykırımını Anma Merkezini ziyaretini de içeren şartlarla tahliye edilmişti.

Savcılık, geçen yıl da Van Langenhove ile kurduğu gençlik hareketinin 5 üyesinin ırkçılık karşıtı yasaları çiğnedikleri, nefret ve ırkçı fikirleri yaydıkları, Yahudi soykırımını tasvip ettikleri gerekçesiyle yargılanmalarını talep etmişti. O zamanki talepte eski milletvekili mesajları kendisi göndermediği için diğerlerinden ayrı tutulmuştu.

Dries Van Langenhove, 4 Şubat'ta milletvekilliğinden istifa etmişti.

Belçika Dries Van Langenhove inkar mahkeme yahudi soykırımı YARGI