Beyoğlu'ndaki "Arayüz" enstalasyonu, seyirciyi mekanın bileşenine dönüştürme iddiasında

TAKİP ET

Mekanla ilişki içinde sanat üreten ve kendilerini sanat kolektifi olarak niteleyen Yoğunluk adlı grup, 3 yıl aradan...

Mekanla ilişki içinde sanat üreten ve kendilerini sanat kolektifi olarak niteleyen Yoğunluk adlı grup, 3 yıl aradan sonra "Arayüz" isimli enstalasyonla (yerleştirme sanatı) sanatseverlerin karşısına çıktı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, kurulduğu 2013'ten beri İsmail Eğler ve Nezih Vargeloğlu'nun liderliğinde çalışmalarına devam eden Yoğunluk'un 8. çalışması plan enstalasyon, bugünden itibaren Beyoğlu'ndaki sanat galerisi Bilsart'ta 28 Ocak'a kadar görülebilecek.

Ziyaretçilerin ışık, video, ses, tekstil gibi giydirmelerle yeniden yorumlanan mekanı dokunarak deneyimleyebileceği belirtilen açıklamada, yüzeye temas edilmesiyle ortaya çıkan gölgelerin, ışığın konumuna ve şiddetine göre dönüştüğü ifade edildi.

Açıklamada, "Arayüz" isimli enstalasyon hakkında şu bilgiler verildi:

"Her daim mekanın niteliklerini kullanarak işi oluşturuyoruz. Bu noktada iktidar belki de insandan maddeye ve mekana geçiyor. Maddenin ve mekanın potansiyel güçlerini hissetmek ve alışıldık iktidar ilişkisini tersine çeviriyor. Mekan ve madde, seyirciyi her yönden kuşatıyor ve tüm duyularını tahakküm altına almaya niyetleniyor. Seyirciyi seyirci konumundan çıkararak mekanın bileşenine dönüştürüyor. Dolayısıyla seyirciyi diğer seyirciler için de eserin parçası haline getiriyor. Yüzey geçirgenlikleri üzerine senelerdir çalışıyoruz. Işığın etkisiyle ekranlaşan yüzeyler, hacimler kullanıyoruz. Kullandığımız ışık, malzemeyi ya da maddeyi etkinleştiriyor, vücuda getiriyor. Önceden su zerreciklerinin havada asılı kalması ve reflekte camın ışık etkileşimleriyle çokça çalıştık. Şimdi özel esnek bir kumaş ile devam ediyoruz."​​​​​​​

arayüz enstalasyon yoğunluk