BM: Bangladeş'te iklim göçmenleri insan ticaretine karşı savunmasız

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) verileri, Bangladeş'teki iklim göçmenlerinin, insan ticaretine...

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) verileri, Bangladeş’teki iklim göçmenlerinin, insan ticaretine karşı savunmasız olduğunu gösterdi.

Başkent Dakka’da, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Bangladeşli hükümet yetkililerinin katılımıyla “2022 İnsan Ticareti Küresel Raporu” ele alındı.

UNODC tarafından hazırlanan rapor, Bangladeş’te tayfun ve kasırga gibi doğal afetlerden kaçarak evlerini terk eden milyonlarca iklim göçmeninin, insan kaçakçılarının daha büyük faaliyet yürütmesine kapı araladığını gösterdi.

2017 ila 2021 yıllarındaki insan kaçakçılığı vakalarının incelendiği raporda, ülkenin Hindistan sınırındaki Sundarbans Ormanları'nda ve kıyı şeridindeki Khulna bölgesinde kaçakçıların yasa dışı faaliyetlerini artırdığı tespit edildi.

Buna göre 2020'de 730 insan kaçakçılığı vakası bildirildi.

Öte yandan dünya genelinde, Kovid-19 salgınının patlak verdiği 2020 yılında insan kaçakçılığı suçlarından hüküm giyenlerin sayısı, 2019’a kıyasla yüzde 27 düştü. Bangladeş’te ise yüzde 56’lık düşüş yaşandığı görüldü.

Ülkede salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların, insan kaçakçılığı faaliyetlerini “daha az güvenli” ve “ücra” noktalara taşıdığı ve bu durumun, suç işleyenlerin tespitini zorlaştırdığı kaydedildi.

UNODC Güney Asya Bölge Ofisi Temsilcisi Marco Teixeira, “insan kaçakçılarının teknolojiyi başarılı şekilde kendi yararlarına kullandığını” ancak “teknolojinin cezai yargı sisteminde kaçakçıların izlenmesi, soruşturulması ve yargılaması” için daha etkili bir “araç” haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bangladeş İçişleri Bakanlığı yetkililerinden Md. Aminul Islam Khan ise Kovid-19 salgını ve iklim değişikliğinin insan ticareti üzerindeki etkilerinin “korkutucu” boyutlarda olduğunu kaydetti.

Khan, sınır güvenliğinin güçlendirilmesi dahil, insan ticaretiyle mücadele için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Bangladeş Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) iklim göçmeni