BM, Çad'da 2022'de 2 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliği yaşadığını bildirdi

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM), Çad'da 2022'de 2 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliği yaşadığının tahmin...

Birleşmiş Milletler (BM), Çad'da 2022'de 2 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliği yaşadığının tahmin edildiğini açıkladı.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci moderatörlüğünde, haftalık basın toplantısı düzenlendi.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) Çad Direktörü Pierre Honnorat, ülkede yaşanan gıda krizine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

WFP'nin Çad'da yaşanılan finansman sıkıntısından büyük endişe duyduğunu belirten Honnorat, gelecek 6 ay için 140 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Honnorat, "Çad, kriz içerisindeki ülkelere komşuluk yapıyor ve şu anda Sudan, Nijer, Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden 600 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Geçen yıl mülteciler 6 ay bile yardım alamadı. Bu durum, yetersiz beslenme oranı, kamplarda şiddet ve olumsuz savunma mekanizmalarının artmasına neden oldu. Çad'da 2022'de 2 milyondan fazla kişinin gıda güvensizliği yaşadığı tahmin ediliyor." dedi.

2023 yılının da Çad için zorlu geçtiğine işaret eden Honnorat, mayıstan itibaren mültecilere ve yerinden edilmiş diğer kişilere yardım edecek fon bulunmadığını söyledi.

Honnorat, WFP'nin en çok ihtiyaç sahibi kişilerin yüzde 30'una ulaşmayı hedeflediğine değinerek, Çad hükümetinin mültecilere ev sahipliği yapması için uluslararası desteğe ihtiyacı olduğuna değindi.

- Çad için 172,5 milyon dolar toplanması hedefleniyor

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Matthew Saltmarsh ise BMMYK'nin Çad'da zorla yerinden edilmiş kişiler için bu yıl 172,5 milyon dolar toplamayı planladığını kaydetti.

Saltmarsh, bu rakamın şimdiye kadar yüzde 15'ine ulaştıklarını kaydederken, Afrika'da Çad gibi kriz yaşanan başka ülkelerin de yardım için finansman krizi yaşadığını hatırlattı.

BM Çad Dünya Gıda Programı