BM'den Filistin-İsrail barış sürecinin canlandırılması çağrısı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bölgesel ve uluslararası ortaklar hızlı bir şekilde birlikte ve...

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bölgesel ve uluslararası ortaklar hızlı bir şekilde birlikte ve kararlılıkla çalışarak, (barış süreci için) Filistinliler ve İsrailliler için siyasi bir vizyon oluşturmalı." dedi.

BM Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesinde (CEİRPP) konuşan Guterres, toplantının bölgede gerginliğin çok yüksek olduğu ve barış sürecinin tıkandığı bir dönemde yapıldığına dikkati çekti.

Genel Sekreter, 2022'nin BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, 2005'ten bu yana en fazla Filistinli can kaybının gerçekleştiği yıl olduğunu bildirdi.

Guterres, Kudüs'te şiddet ve tahrikler sonucu bölgeye de istikrarsızlığın yayıldığını belirterek, "BM'nin bu konuda tutumu nettir. Kudüs'ün statüsü tek taraflı eylemlerle değiştirilemez. Demografik ve tarihi yapısı korunmalıdır." diye konuştu.

Şiddetin durmadan artmaya devam ettiğine ve işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de ümitsizliğin hakim gelmeye başladığına dikkati çeken Guterres, İsrail'in inşa ettiği her yeni yerleşim yerinin barış yolunda bir engel teşkil ettiğini, tüm bu faaliyetlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Guterres, BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının (UNRWA) zor koşullarda çalışmaya devam ettiğini de hatırlatarak, tüm taraflara yardım ve taahhütlerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Temel amacın işgali sonlandırmak ve iki devletli çözümü elde etmek olduğunu anımsatan Guterres, "Ancak bugünün sahadaki gerçekleri, zamanın bize karşı işlediğine işaret ediyor. Anlamlı siyasi müzakereler yürütülmediği müddetçe bu hedefe ulaşmamız zorlaşıyor. Bölgesel ve uluslararası ortaklar hızlı bir şekilde birlikte ve kararlılıkla çalışarak, (barış süreci için) Filistinliler ve İsrailliler için siyasi bir vizyon oluşturmalı." dedi.

- "BM güvenilirliğini yitiriyor"

Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlediği baskına değinerek, Filistin halkının BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını beklediğini, güvenlik ve koruma istediğini ifade etti.

Mansour, İsrail'in faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sayın Genel Sekreter, BM'nin harekete geçmesi için daha ne görmesi gerekiyor? Halkımız nezdinde biz de BM de güvenirliğini yitiriyor. Bu olağanüstü sistemin itibarı zedeleniyor. Halkımız aldığımız kararların uygulandığını görmek istiyor. Ben size Filistin halkının öfke ve hüsranını aktarıyorum."

Uluslararası toplumun Filistin halkını korumak için harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Mansour, İsrail hükümetinin de uluslararası toplumu ciddiye alması için somut adımlar atılması gerektiğinin altını çizdi.




BM Filistin