BM, Sudan'da öncü rol oynamayı planlamıyor

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da mevcudiyetlerini sürdüreceklerini ancak çözüme...

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Sudan'da mevcudiyetlerini sürdüreceklerini ancak çözüme ilişkin öncü rol oynamayacaklarını belirtti.

Guterres, BM'de dijital platformlar hakkında düzenlediği basın toplantısında, Sudan'daki güncel gelişmelere ilişkin konuştu.

BM'nin Sudan'a insani yardım sağlamak için çok büyük bir mevcudiyeti bulunduğunu aktaran Guterres, tüm BM örgütlerinin yoğun çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Guterres, "En başından beri söylediğimiz üzere, biz Sudan için Afrika'dan gelecek çözümleri destekliyoruz. Bu çerçevede Afrika Birliği ve Doğu Afrika’daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesin'nin (IGAD) çabalarını destekliyoruz. Öncü bir rol oynamayı planlamadık ve böyle bir niyetimiz de yok." dedi.

BM'nin Sudan'da 25 Ekim 2021'de askerin yönetime el koymasıyla başlayan siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla 5 Aralık 2022'de asker ile sivil gruplar arasında, BM, Afrika Birliği ve IGAD'dan oluşan üçlü mekanizmanın parçası olmaya devam edeceğini dile getiren Guterres, Sudan'daki şiddeti de güçlü bir şekilde kınadıklarını ifade etti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasındaki çatışmalar

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK’nin, 2 yıl içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK’nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'da devam eden çatışmalar nedeniyle 850 kişinin yaşamını yitirdiğini, 5 bin 500 kişinin yaralandığını bildirdi.

Afrika Birliği BM Sudan