BM Sudan Temsilcisi: "Siyasi süreç, iç barışa, seçimlere ve demokratik yönetime yol açacak"

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler'in (BM) Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi...

Birleşmiş Milletler'in (BM) Sudan'daki Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) Başkanı ve BM Sudan Temsilcisi Volker Peretz, Sudan’da siyasi krizi sonlandırması amacıyla asker ve siviller arasında yürütülen siyasi sürecin sivil bir hükümetin kurulmasına, seçimlere ve demokratik yönetime yol açacağını söyledi.

Peretz, UNITAMS’da yayımlanan açıklamasında, "Siyasi sürecin ikinci ve son aşaması, siyasi çözümü hedef aldığı müddetçe çok önemli." ifadesini kullandı.

"Siyasi süreç, mutlak surette sivil bir hükümetin kurulmasına, yeni bir geçiş dönemine, iç barışa, seçimlere ve demokratik yönetime yol açacaktır." değerlendirmesinde bulunan Peretz, "Süreç yavaş ama doğru yolda ilerliyor. Yaklaşık bir sene öncesine göre çok daha iyimserim.” yorumunu yaptı.

Peretz, Sudan’da siviller, ordu ve diğer sivil ve silahlı güçler arasında ciddi bir güven krizi olduğunu dile getirdi.

Güven meselesinin çözümü için yoğun bir mücadele yürüttüklerini belirten Peretz, ancak bunun için çok fazla zamanları olmadığını aktardı.

Peretz, yeni kurulacak hükümetin net ve belirli görevleri olacağını vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Sudanlılardan anladığım kadarıyla hükümetin öncelikle sosyo-ekonomik durumun iyileştirilmesine öncelik vermesi gerekiyor. Hükümet, Cuba Barış Anlaşması’nın uygulanmasını da tüm boyutlarıyla dikkate almalıdır. Hükümet, henüz barış anlaşması imzalamamış hareketlerle müzakerelere girmeli, geçiş döneminin şeffaf bir seçimle sonuçlanması ve akabinde tam bir demokratik sürecin başlayabilmesi için seçimlere hazırlanmalıdır."

- Sudan'daki "çerçeve anlaşma"

Sudan'da 5 Aralık 2022'de, siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta, mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.

Tarafların başlattıkları ikinci aşama sonrasında nihai anlaşmanın imzalanması ve başbakanın belirlenmesinin ardından 2 yıl sürecek yeni geçiş dönemi başlayacak.

Nihai anlaşma; adalet, güvenlik ve askeri reform, barış anlaşmasının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.

BM siyasi süreç Sudan