BM Temsilcisi, "Yemen'de kalıcı siyasi çözüm" için BAE yetkilileriyle görüştü

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileriyle...

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileriyle Yemen'de "kalıcı siyasi çözüm" sağlanması konusunu görüştü.

Grundberg, yaptığı yazılı açıklamada, BAE Devlet Başkanı Diplomasi Danışmanı Enver Karkaş ve BAE Dışişleri Bakanı Siyasi İşleri Yardımcısı Halife el-Merar ile görüştüğünü duyurdu.

Açıklamada, "Yemen'de barış, güvenlik ve kalkınmanın devamlılığının sağlanması için kalıcı siyasi çözüme varılması konusunda, bölgenin desteğinin önemi üzerinde duruldu." ifadelerine yer verildi.

Grundberg, gün içinde BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Ayderus ez-Zubeydi ile Yemen'de uzun süredir devam eden çatışmalara son vermek amacıyla tüm tarafların yer alacağı bir diyalog başlatılması konusunu görüşmüştü.

BM Temsilcisi, Yemen'de çatışmayı sona erdirecek bir anlaşmaya varmak için daha önce Moskova, Riyad, Muskat ve Aden'de de görüşmeler yapmıştı.

- Yemen'deki iç savaş

Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Taraflar arasında BM öncülüğünde 2 Nisan 2022'de sağlanan ateşkes 6 ay sürmüştü. BM Temsilcisi Grundberg ve savaşın taraflarıyla komşuluk ilişkileri bulunan Umman, Yemen'de kapsamlı ateşkes sağlanması için temaslarını sürdürüyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

BAE BM Hans Grundberg Yemen