BM Yemen'deki taraflarla kapsamlı diyalog arayışını sürdürüyor

TAKİP ET

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Güney Geçiş Konseyi Başkanı Ayderus ez-Zubeydi ile BAE'de bir araya geldi

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK) Başkanı Ayderus ez-Zubeydi ile Yemen'de uzun süredir devam eden çatışmalara son vermek amacıyla tüm tarafların yer alacağı bir diyalog başlatılması konusunu görüştü.

Özel Temsilci Grundberg, yaptığı yazılı açıklamada, BAE'ye gerçekleştirdiği ziyarette bugün Zubeydi ile bir araya geldiğini belirtti.

Görüşmede, Yemen'de yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve ateşkes çabalarının ele alındığını ifade eden Grundberg, bu amaç doğrultusunda tüm tarafların yer aldığı geniş kapsamlı "Yemen diyaloğu" başlatılması gerektiğini kaydetti.

Yemen'de 2017'de kurulan BAE destekli GGK, geçici başkent Aden dahil olmak üzere ülkenin güneyinde etkinlik gösteriyor.

BM Temsilcisi, Yemen'de çatışmayı sona erdirecek bir anlaşmaya varmak için daha önce Moskova, Riyad, Muskat ve Aden'de de görüşmeler yapmıştı.

- Yemen'deki iç savaş

Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Taraflar arasında BM öncülüğünde 2 Nisan 2022'de sağlanan ateşkes 6 ay sürmüştü. BM Temsilcisi Grundberg ve savaşın taraflarıyla komşuluk ilişkileri bulunan Umman, Yemen'de kapsamlı ateşkes sağlanması için temaslarını sürdürüyor.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

grundberg Yemen