BM, Yemen hükümeti ile Husiler arasında esir takasının başlamasından memnun

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler arasında...

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Yemen hükümeti ile İran destekli Husiler arasında yaklaşık 900 kişiyi kapsayan esir takası sürecinin başlamasını memnuniyetle karşıladı.

Grundberg'in ofisinden yapılan açıklamada, "Taraflar bugün Yemen'deki çatışmalarla bağlantılı olarak tutuklu bulunan 900'e yakın kişiyi üç günlük süreçte serbest bırakmaya başlıyor." ifadelerine yer verdi.

Esir takasının başlamasını memnuniyetle karşılayan Grundberg, mart ayında üzerinde anlaşmaya varılan planı uygulamak için ofisi ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) ile işbirliği yaptıkları için taraflara teşekkürlerini iletti.

ICRC'ye de denetim komitesinde devam eden ortaklığı ve rolü için teşekkür eden Grundberg, "Esir takası, yapıcı diyalog ve karşılıklı uzlaşmanın önemli sonuçlar elde etmeyi sağlayan güçlü araçlar olduğunu hatırlatmak için umut dolu bir zamanda geldi." ifadelerine yer verdi.

Yüzlerce Yemenli ailenin aileleriyle Ramazan Bayramı'nı kutlayabileceğini kaydeden Grundberg, bunun kapsamlı bir siyasi çözüm için süregelen çabalara da yansımasını umduğunu belirtti.

Başka binlerce ailenin ise halen sevdiklerine kavuşmayı beklediğine işaret eden Grundberg, tarafların, Stockholm Anlaşması'nda (2018) Yemen halkına çatışmalar nedeniyle alıkonulan tüm tutukluları serbest bırakmaya yönelik verdikleri taahhüdü yerine getirmeyi bu sürecin başarısı üzerine inşa edeceklerini umduğunu aktardı.

ICRC Sözcüsü Adnan Huzam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsviçre'de varılan anlaşma uyarınca Yemen hükümeti ile Husiler arasında karşılıklı esir değişiminin başladığını belirtmişti.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Husilerin serbest bıraktığı esirlerin ICRC uçağıyla Aden Uluslararası Havalimanı'na varmasıyla eş zamanlı Yemen hükümetinin serbest bıraktığı kişiler de Sana'ya ulaşmıştı.

Husiler tarafından serbest bırakılanlar arasında yer alan eski Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin kardeşi Nasır Mansur ve eski Savunma Bakanı Mahmud es-Sabihi, Aden Uluslararası Havalimanı'nda Yemen Savunma Bakanı Muhsin ed-Dairi, Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles ile bazı hükümet yetkilileri tarafından karşılandığı aktarılmıştı.

Takasın ilk aşaması kapsamında bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kişinin serbest bırakılması bekleniyor.

- Toplam 887 kişinin serbest bırakılması öngörülüyor

Yemen hükümeti ile Husiler, Birleşmiş Milletler gözetiminde 11 Mart'ta İsviçre'de esir takası görüşmelerine başlamıştı.

Taraflar müzakereler sonucu 20 Mart'ta, aralarında 4 gazeteci ile tanınmış siyasi, askeri ve güvenlik yetkililerinin de bulunduğu 887 kişinin karşılıklı olarak serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Yemen