BM Yemen Özel Temsilcisi, Husiler ile ateşkesi canlandırmayı görüştü

TAKİP ET

İSTANBUL Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Ummanlı yetkililer ve Husiler ile...

İSTANBUL Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Ummanlı yetkililer ve Husiler ile Yemen'de 2 Ekim'de sona eren ateşkesi yeniden canlandırma çabalarını ele aldı.

Grundberg'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Özel Temsilci'nin Yemen'de ateşkesin yeniden hayata geçirilmesi için çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Grundberg'in Muskat ziyareti kapsamında üst düzey Ummanlı yetkililer ve Yemen'deki İran destekli Husilerin Sözcüsü ve Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdusselam ile görüştüğü ifade edilen açıklamada, görüşmelerde Yemen'deki ateşkesin yenilenmesi ve siyasi çözüm yollarına odaklanıldığı kaydedildi.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de yerel saatle 19.00'da sona ermişti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Umman Yemen