BM Yemen Özel Temsilcisi, Husilerin yetkilisiyle "barış ve ateşkes" konularını görüştü

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi...

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Muşat'la, "barış ve ateşkes" konularını ele aldı.

Husilerin kontrolündeki SABA haber ajansına göre Muşat, Başkent Sana'da BM Özel Temsilcisi Grundberg ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

BM'nin, Yemen'de barış sürecindeki "önemli rolünden ve bu süreci ilerletme çabalarından" övgüyle söz eden Muşat, "Yemen halkının, saldırılar nedeniyle maruz kaldığı acıları hafifletmek ve halkın adil ve onurlu barış taleplerini yerine getirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Habere göre, BM Özel Temsilcisi Grundberg de "Muşat'ın, barış sürecini ilerletme çabaları ve geçen dönemde ateşkesin başarılı olması konusundaki kararlılığını" övdü.

Görüşmede, Husilerin sözde Meclis Başkanı Yahya er-Rai, Başbakanı Abdulaziz bin Habtur ile Savunma ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Celal er-Ruveyşan da hazır bulundu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, temaslarda bulunmak üzere bugün Husilerin kontrolündeki Sana'ya gelmişti.

- Yemen'deki kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, geçen yıl 2 Nisan'da Yemen hükümeti ve Husilerin operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuştu. Daha sonra 2 defa uzatılarak 6 ay devam eden ateşkes, 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Yemen'de ateşkesin yenilenmesi için girişimlerini sürdüren Umman'ın 10 Ocak'ta Husilerin kontrolündeki Sana'ya gönderdiği heyet, temaslarını tamamlayarak Umman'a dönmüştü.

Yemen Enformasyon Bakanlığı Müsteşarı Muhtar er-Rahbi, Umman heyetinin iyi haberlerle Sana'dan döndüğünü ifade etmişti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Yemen