BM Yemen Özel Temsilcisi'nden kadınların müzakerelere katılımının sağlanması çağrısı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg: - "Savaşa, eğitime ve ekonomik fırsatlara eşit şekilde erişememelerine, kısıtlamalara, sevdiklerini kaybetmelerine rağmen, Yemenli kadınlar her gün kendilerinin, ailelerinin, toplumun ve ülkelerinin haklarını savunmak için ilham kaynağı olmaya devam ediyor"

Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ülkedeki krizi çözmek için kadınların siyasi müzakerelere katılımının sağlanması çağrısında bulundu.

Grundberg, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, "Savaşa, eğitime ve ekonomik fırsatlara eşit şekilde erişememelerine, kısıtlamalara, sevdiklerini kaybetmelerine rağmen, Yemenli kadınlar her gün kendilerinin, ailelerinin, toplumun ve ülkelerinin haklarını savunmak için ilham kaynağı olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Yemenli kadınların kendi geleceklerini şekillendirme hakları olduğunu vurgulayan Grundberg, "(Yemen'deki) Tarafları kadınların karar alma sürecine ve müzakere heyetlerine etkin şekilde katılımlarını sağlamaya davet ediyorum." dedi.

Grundberg, "siyasi sürecin her aşamasında kadın haklarını ve önceliklerini savunmaya kararlı olduğunu" belirtti.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi, 4,3 milyon kişi de yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.

Yemen