Boğaziçi Üniversitesi'nde "Çiftlik Zirvesi" düzenlendi

TAKİP ET

Boğaziçi Üniversitesi'nde "Süt Çiftliklerinde Sürdürülebilirlik" temasıyla "Çiftlik Zirvesi"...

Boğaziçi Üniversitesi'nde "Süt Çiftliklerinde Sürdürülebilirlik" temasıyla "Çiftlik Zirvesi" gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu (Bountarım), AGRO TV ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından düzenlenen zirve, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Albert Long Hall'de gerçekleştirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, Bountarım hakkında bilgi verdi.

Bountarım'ın açık bir inovasyon sistemi olduğunu söyleyen Özertan, bu platform ile birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

Özertan, "İklim değişikliği Türkiye'de tarımı ne kadar etkileyecek? İyimser bir senaryoya bakarsak verim kayıpları yüzde 10 düşecek, ekonomik kayıp da yaklaşık yüzde 10 olacak. Bugün 84 milyon doyurulmaya çalışılıyor. İyimser senaryoda böyle bir çıktı bizi bekliyorsa çok ciddi şekilde öncelik alanlarımızdan bir tanesini iklim değişikliğine, karbon salınımına, sera gazı etkilerine kaydırmamız gerekiyor." diye konuştu.

- Et üretiminde "karbon nötr üretim" modeli

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, dünyada son yıllarda yapay et konusunun konuşulmaya başladığını, ancak henüz bu konunun çok yeni olduğunu anlattı.

Türkiye'nin et üretiminde karbon nötr bir üretime geçmesi gerektiğini belirten Solakoğlu, "Asıl kafa yorulması gereken konu 'Acaba suni et nasıl bir etki yaratır'dan ziyade, 'Çevreci bir şekilde nasıl üretiriz'e kafa yorarsak Türkiye olarak bir adım öne geçebilecek potansiyele sahibiz. Mesela Hollanda bile ineklerinin yüzde 30'unu kesmeye karar verdi." dedi.

İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, iklim krizinden en fazla etkilenecek sektörün hayvancılık ve tarım olacağını ifade etti.

Bozoğlu, "Bir yandan çiftlik sektörünün, hayvancılığın sera gazı emisyonlarını çok sayıda artırdığı son zamanlarda gündeme gelirken, öte yandan da iklim krizinden en fazla zarar görecek sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyebiliriz. Bütün dünyaya Türkiye'deki pratiklerin, çevreci, iklimi önemseyen aynı zamanda da iklim kriziyle de uyum sağlayacak pratiklerin gösterilmesi gerekiyor. Dernek olarak tarım alanında sera gazı emisyonunu azaltmaya çalışan, iklim nötr çiftliklerin oluşması için çalışmaları yapıyoruz. Bu konuda uluslararası standartları takip ediyoruz." diye konuştu.

Zirve, gün boyu oturumlarla devam edecek.

"Süt Çiftliklerinde Sürdürülebilirlik" Boğaziçi Üniversitesi Bountarım