Bosnalı Sırp lider Dodik, "taşınmaz mülkler yasasının" yürürlükten kaldırılmasına tepki gösterdi

TAKİP ET

Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek Anayasa...

Bosna Hersek'teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin, tartışmalı "taşınmaz mülkler yasasını" yürürlükten kaldırma kararını tepkiyle karşıladı.

Banjaluka'da RS koalisyon hükümetiyle bir araya gelen Dodik, görüşme sonrası yerel medyaya açıklamalarda bulundu.

Sırp lider Dodik, "Anayasa mahkemesinin bugünkü kararı utanç verici ve adaletsizdir. Bu, ne yapacaklarını bilmediklerini gösteriyor ama biz ne yapacağımızı gayet iyi biliyoruz. RS'ye ait mülkler için mücadele edeceğiz." dedi.

RS meclisinin söz konusu karara "gerekli tepkiyi" göstereceğini kaydeden Dodik, "Tavizlere hazır değiliz." diye konuştu.

Dodik, RS meclisinin yeni bir yasa hazırlayacağını söyledi.

- Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin kararı

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt'in askıya aldığı ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Denis Becirovic ve Konseyin Hırvat üyesi Zeljko Komsic'in anayasaya uygunluğunun değerlendirilmesini talep ettiği yasaya ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı bugün açıklanmıştı.

Mahkemeden yapılan açıklamada, RS'deki "taşınmaz mülkler yasasının" geçici olarak yürürlükten kaldırıldığı ifade edilerek, kararın oy birliğiyle alınmadığı ve hakimlerden birinin karşı çıktığı belirtilmişti.

Daha önce de Anayasa Mahkemesi, kamuya ait mülklerin işletme yetkisinin entiteye, mülkiyet hakkının ise Bosna Hersek devletine ait olduğuna hükmetmişti.

- Bosna Hersek'teki taşınmaz mülk sorunu

Taşınmaz mülklerin Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşı sonlandıran Dayton Barış Antlaşması'na göre entitelere ait olduğunu savunan RS, söz konusu yasayla mülklerin idaresinin de kendilerinde bulunduğunu savunuyor.

RS Ulusal Meclisi'nde Aralık 2022'de oylanan ve anayasaya aykırı olan taşınmaz mülklere ilişkin yasanın, 28 Şubat'ta yürürlüğe girmesi beklenirken, söz konusu yasa çerçevesinde, RS'nin kullandığı kamu kurumlarının, kendilerinin "bir parçası" olduğu iddia ediliyor.

Taşınmaz mülk sorunu, Bosna Hersek'teki savaştan bu yana konuşulmaya devam eden bir konu olurken, ülkedeki taşınmazların devlete mi yoksa bunları kullanan entitelere mi ait olduğu tartışılıyor.

Bosna Hersek Saraybosna Sırp Cumhuriyeti