Buça'da yaşanan olayların birinci yılında Avrupalı bazı liderler Ukrayna'ya geldi

TAKİP ET

Ukrayna'nın Buça şehrinde yaşanan olayların birinci yılında Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Slovenya Başbakanı...

Ukrayna'nın Buça şehrinde yaşanan olayların birinci yılında Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Slovenya Başbakanı Robert Golob, Slovakya Başbakanı Eduard Heger ve Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic Ukrayna'ya geldi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Buça'nın kurtuluşunun yıl dönümünde yabancı ülke cumhurbaşkanları ve hükümet başkanlarıyla, Rus saldırıları altında kaldığı dönemde ölen şehir sakinlerini andıklarını belirtti.

Moldova Cumhurbaşkanı Sandu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna temaslarına ilişkin bilgi verdi.

"Bugün Moldova halkı ve ben, uluslararası toplumla birlikte bir yıl önce Buça'da gerçekleştirilen terörün kurbanlarını anıyoruz." ifadesini kullanan Sandu, "tüm masumların anısına yas tuttuklarını" kaydetti.

Sandu, "Bu vahşetlerin soruşturulması ve suçluların cezalandırılması için birlikte çalışmak gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı diğer bir paylaşımında, Slovakya ve Slovenya başbakanlarıyla yaptığı görüşmelere ilişkin bilgi paylaştı.

Zelenskiy, "Slovakya'nın böyle zor ve tehdit dolu bir yılda Ukrayna'ya verdiği tüm desteği takdir ediyoruz. Son destek paketi için teşekkür ediyoruz." dedi.

Slovenya Başbakanı Golob'a Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketi kararının çok önemli olduğunu söylediğini aktaran Zelenskiy, "Kurtarılan bölgelerin yeniden inşasında işbirliği konusunu esaslı bir şekilde ele aldık." ifadesini kullandı.

Hırvat Başbakan Plenkovic, Twitter paylaşımında, Hırvatistan'ın Ukrayna'ya Avrupa Birliği yolunda ve toprak bütünlüğü konusunda güçlü desteğini sürdürdüğünü kaydetti.

Plenkovic, Zelenskiy ile de görüştüğüne işaret ederek "Ona, Buça katliamının yıl dönümünde güçlü desteğimizi dile getirdim. Hırvatistan, ihtiyaç olduğu sürece güçlü desteğini Ukrayna'ya vermeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de savaş açtığı Ukrayna'nın başkenti Kiev bölgesindeki Buça kenti, sokaklarındaki ceset görüntüleriyle dünya gündemine girmişti. Rus ordusunun nisanın başında çekildiği Buça kentinde, sokaklarda infaz edilmiş siviller ve toplu mezar görüntüleri büyük tepkilere neden olmuştu. Ukrayna ordusunun Buça'da kontrolü sağlamasının ardından sivillerin cesetleri toplanarak mezarlıklara defnedilmişti.

Buça Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu Slovakya Başbakanı Eduard Heger Slovenya Başbakanı Robert Golob