Çanakkale Savaşı'nda görev yapan ressam Mehmet Ali Laga Kazlıçeşme Sanat'ta konuşuldu

TAKİP ET

İSTANBUL Zeytinburnu Belediyesince, Çanakkale Savaşı'nda ressam olarak görev yapan Mehmet Ali Laga, vefatının 75....

İSTANBUL Zeytinburnu Belediyesince, Çanakkale Savaşı'nda ressam olarak görev yapan Mehmet Ali Laga, vefatının 75. yılı vesilesiyle Kazlıçeşme Sanat'ta açılan sergi kapsamında düzenlenen söyleşiyle anıldı.

Serginin oluşum sürecini ve Türk resminin gölgede kalmış ustalarından Laga'nın dünyasına keşif yolculuklarını serginin küratörleri Ömer Faruk Şerifoğlu ve Dr. İlona Baytar anlattı.

Etkinlikte konuşan Şerifoğlu, Laga'nın asker ressamlığının çok daha ötesinde bir konuma sahip olduğuna dikkati çekerek, "Asker ressam denildiğinde onu bir alanla sınırlamış gibi oluyoruz fakat Ali Laga, çağdaşı olup da Avrupa'da eğitim almış pek çok ressamdan daha başarılı olmuş bir sanatçıdır." diye konuştu.

Laga'ya yeterince sahip çıkılmadığını belirten Şerifoğlu, Zeytinburnu Belediyesiyle açtıkları bu serginin sanatçıyı yeniden gün yüzüne çıkarması bakımından değerli olduğuna işaret etti.

Ömer Faruk Şerifoğlu, sergideki eserleri çeşitli koleksiyonerlerden topladıklarını anlatarak, "Serginin onun eserlerini yansıtmakta yetersiz kalacağı düşüncesiyle de ulaşabildiğimiz eserlerine kitapta yer vermeye çalıştık. Dolayısıyla kitapta serginin iki katından fazla eser var diyebilirim." ifadelerini kullandı.

İlona Baytar da bir ressamın dünyasına girebilmenin çok başka bir şey olduğunu dile getirerek, "Eserleri tek tek inceliyorsunuz, ilk başlarda size bir şey söylemiyor ama sonrasında bir bakıyorsunuz ki kendi kendine anlatmaya başlamış." dedi.

Laga'nın Çanakkale Savaşı'nda ressam olarak görev yaptığına dikkati çeken Baytar, "Sergide bir odayı Çanakkale Savaşı ve Balkan Harbi'ndeki çizimlerine ayırdık. Tablolarının orijinalleri çoğunlukla müzelerde, onları getiremedik tabii ki fakat kitapta dijital kopyalarını inceleyebileceksiniz." diye konuştu.

Baytar, Laga'nın eserlerinde kullandığı renklerin de özel olduğunu vurgulayarak, "Manzaralarındaki ışığın resmin ortasından geldiğini hissedebilirsiniz. Ben bunu sanatçının ruhundan gelen ışığı resimlerine yansıtması olarak değerlendiriyorum." dedi.

Konuşmaların ardından serginin küratörleri, katılımcılarıyla özel tur yaptı.

Vefatının 75. yılı vesilesiyle düzenlenen "Mehmet Ali Laga Asker ve Ressam Sergisi", muhtelif koleksiyonlardan 200 kadar eserin yanı sıra çok sayıda belge ve fotoğraftan oluşuyor.

Sergiye paralel olarak hazırlanan katalogda ise sanatçı hakkında metinler ve çok daha fazla sayıda eser yer alıyor.

"Vefatının 75. Yılında Mehmet Ali Laga-Asker ve Ressam" sergisi, 31 Aralık'a kadar ziyarete edilebilecek.

İlona Baytar Kazlıçeşme Sanat Mehmet Ali Laga Ömer Faruk Şerifoğlu Zeytinburnu Belediyesi