Çavuşoğlu, Libyalı mevkidaşı Menguş ile ortak basın toplantısında konuştu:

TAKİP ET

"Eğer Belçika ya da Avrupa ülkeleri Suriye'deki Suriyelileri veya bizdeki Suriyelileri ülkelerine götürmek istiyorlarsa biz onlara yardımcı oluruz. Zaten insani yardımların bir kısmı doğrudan uçuşlarla o bölgeye gerçekleşiyor" - "Yabancı ülke ve kuruluşlar toplamda 96 bin 561 çadır taahhüdünde bulundu. Bunları da ülkemize getirmek için çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Eğer Belçika ya da Avrupa ülkeleri Suriye'deki Suriyelileri veya bizdeki Suriyelileri ülkelerine götürmek istiyorlarsa biz onlara yardımcı oluruz." dedi.

Çavuşoğlu ve Libya Dışişleri Bakanı Necla Menguş, bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Libya halklarının zor zamanlarda hep birlikte olduğunu belirten Çavuşoğlu, depremin hemen ardından Libya'dan dayanışma ve destek mesajları geldiğini ve her türlü yardıma hazır olduklarını bildirdiklerini aktardı.

Çavuşoğlu, "Libya 7 Şubat günü 25 kişilik arama kurtarma personeli, 59 kişilik sağlık personelini hemen ülkemize gönderdi. Akabinde ilave 12 sağlık personeli ülkemize geldi. Hatay’da bir mobil hastane kurdular. Biraz sonra Necla kardeşim Hatay’a giderek Libya ekibini sahada ziyaret edecek. Kendisine bundan dolayı teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Libya'nın Türkiye'ye tıbbi cihazlar da gönderdiğine ve buna benzer yardımların devamının geleceğine işaret eden Çavuşoğlu, "Trablus Büyükelçiliğimize ve Misurata Başkonsolosluğumuza Libya halkı tarafından çok sayıda yardım ulaştırıldı. Özellikle barınma malzemeleri, battaniye, ısıtıcı, gazlı ocak. Bunlar Türkiye’ye gönderildi. Biraz önce Necla kardeşim de söyledi halen gönderilmeyi bekleyen havaalanlarında buna benzer malzemeler var. Bunları da en kısa zamanda ülkemize getireceğiz" şeklinde konuştu.

- Türkiye'ye dünyanın her yerinden destek gelmeye devam ediyor

Çavuşoğlu, Türkiye'ye dünyanın her yerinden destek gelmeye devam ettiğini vurgulayarak, "Bugüne kadar 61 mevkidaşım telefonla aradı. Bir o kadar sayıda mevkidaşım da mesajlarıyla taziyelerini ve destek ifadelerini bizlere ilettiler. 100’den fazla mesaj ve mektup aldık. 99 ülke, 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 13 Şubat itibariyle 77 ülkeden 9 bin 401 personel sahada, 747 ilave personel de şu anda yolda." ifadelerini kullandı.

Arama kurtarma ekiplerinin rotasyonlu çalışmalarının da faydalı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"7 ülkeden daha arama kurtarma ekiplerinin ulaşmasını bekliyoruz. Çalışmalarımızı özellikle çadır ve konteyner teminine yoğunlaştırdık. Cumhurbaşkanımız bu çalışmalarımızı bizzat yönetiyor, takip ediyor. Birçok lidere özellikle kargo uçaklarının gönderilmesi konusunda gerekli mesajlarını ilettiler ve bu konuda çeşitli ülkeler, Pakistan, Bangladeş, Katar, Ürdün, BAE, Romanya, Çin ve uluslararası kuruluşlarla BM, BMMYK, OCHA, NATO, AB, Uluslararası Kızılhaç-Kızılay birliği gibi birçok kuruluşla da temas halindeyiz.

Çadırların ülkemize taşınması konusunda çalışıyoruz. THY sağ olsun kargo uçaklarını tahsis ettiler hem de en büyüklerini. Bazı ülkelerden de ilave kargo uçağı, biraz önce söylemiştim, geliyor. Azerbaycan elindeki uçakları seferber etti. Katar ve BAE aynı şekilde. Rusya’dan da bir kargo uçağının tahsis edildiğini görüyoruz. Farklı ülkelerden buna benzer kargo uçakları da tahsis ediliyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz."

23 bin 878 çadırın Türkiye'ye ulaştığını ve 43 bin 483 çadırın sevkiyatının sürdüğünü aktaran Çavuşoğlu, gün içinde 9 bin çadırın daha ülkeye ulaşmasının beklendiğini kaydetti.

- "Yabancı ülke ve kuruluşlar toplamda 96 bin 561 çadır taahhüdünde bulundu"

Çavuşoğlu, "Yabancı ülke ve kuruluşlar toplamda 96 bin 561 çadır taahhüdünde bulundu. Bunları da ülkemize getirmek için çalışıyoruz. Diğer taraftan 15 bin çadırın satın alınması konusunda da gerekli çalışmaları yaptık, özellikle daha önce BM’nin sipariş verip de şu anda BM’ye geçmeyen, Pakistan’da 15 bin çadır olduğunu tespit ettik. Onun da parasını ödüyoruz ve ülkemize getiriyoruz." diye konuştu.

Konteyner çalışmalarının da sürdüğünün altını çizen Çavuşoğlu, "Çadırlar daha çabuk getirileceği için acil olarak çadır, daha sonra konteyner, mobil mutfak, mobil tuvalet gibi sahada ihtiyaç olan tüm ürünlerin ülkemiz içinden ve dışından temini için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gece gündüz çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, desteklerinden dolayı Libya halkına ve hükümetine de teşekkür etti.

- Avrupa ülkelerine Suriyeli mesajı

Öte yandan, Belçika Başbakanı Alexander De Croo'nun Suriyeli sığınmacılar ile ilgili yorumlarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, "Eğer Belçika ya da Avrupa ülkeleri Suriye'deki Suriyelileri veya bizdeki Suriyelileri ülkelerine götürmek istiyorlarsa biz onlara yardımcı oluruz. Zaten insani yardımların bir kısmı doğrudan uçuşlarla o bölgeye gerçekleşiyor." dedi.

Hem THY uçaklarının hem de diğer özel şirketlerin deprem bölgelerine yardım ve gönüllü taşıyıp, geri dönüşte de oradan çıkmak isteyen vatandaşları taşıdığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla Suriye'ye gidecek uçaklara biz hava sahamızı açarız, gitsin oradan alsınlar götürmek istedikleri Suriyelileri kendi ülkelerine götürsünler. O onları bağlar. Dolayısıyla bize onlardan, bir Suriyeli akımının gelmesi söz konusu değildir, buna da müsaade etmemiz söz konusu değildir, Suriye içinde Suriyelilere gidecek yardımları kolaylaştırmak da her şeyden önce bizim insani görevimizdir. Bu ikisini ayırt etmek lazım. O Avrupa ülkeleri de almak istiyorlarsa giderler, Suriye’den alırlar ülkelerine götürürler."


Asrın felaketi DEPREM Dışişleri Bakanı Mevlüt Cvuoğlu