Cenevre'deki Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı'nın eylem planı açıklandı

TAKİP ET

Geçen yıl yaz aylarında meydana gelen sel felaketinde büyük kayba uğrayan Pakistan'a destek amacıyla...

Geçen yıl yaz aylarında meydana gelen sel felaketinde büyük kayba uğrayan Pakistan'a destek amacıyla Cenevre'de düzenlenen Uluslararası İklime Dirençli Pakistan Konferansı'nın eylem planı açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde BM ve Pakistan hükümeti işbirliğiyle düzenlenen konferans sonrasında ortak yazılı açıklama yapıldı.

Konferansta kabul edilen eylem planına göre, Afet Sonrası İhtiyaçlar Değerlendirmesi (PDNA) ve Dayanıklı İyileşme, Rehabilitasyon ve Yeniden İnşa Çerçevesi'ndeki (4RF) öncelikler ve uygulama düzenlemeleri kapsamında somut iyileşme adımlarının tanımlanacağı vurgulandı.

Bu kapsamda selden etkilenen insanların geçim kaynaklarını ve yaşamlarını iyileştirmesi için yönetimin ve devlet kurumlarının kapasitelerinin artırılacağına işaret edilen eylem planında, ekonomik fırsatların yeniden canlandırılacağı, sosyal katılımın sağlanacağı, dirençli ve sürdürülebilir şekilde temel hizmetlerin ve fiziksel altyapının geliştirileceği belirtildi.

Eylem planında, iyileştirme sürecinin acilden uzun süreli ihtiyaçlara göre sıralanacağı belirtilerek, bu kapsamda uzun süreli inşa direnci ve ülkenin gelecekteki afetlere karşı dayanma kapasitesine rehberlik edecek Dayanıklılık Çerçevesi’nin oluşturulmasının önemine işaret edildi.

Güvenilir ve detaylı finansal planın gerekliliğine vurgu yapılan eylem planında, kamu-özel işbirliğinin geliştirileceği aktarıldı.

Eylem planında, iyileştirme sürecinde fonların paylaştırılmasında ve harcanmasında şeffaflığı sağlamak için etkili gözetleme ve değerlendirme mekanizmalarının kurulacağı dile getirildi.

İslamabad yönetimi liderliğinde Pakistan’ın Dayanıklı İyileşme, Rehabilitasyon ve Yeniden İnşasına Uluslararası Partnerler Destek Grubu’nun kurulacağına işaret edilen eylem planında, bu grubun gelecek yıllarda plan ve projelerin uygulanmasında İslamabad’a somut adımlar geliştirmede destek vereceği aktarıldı.

Konferansta Pakistan’ın sel sonrası rehabilitasyon ve yeniden inşa faaliyetlerine destek taahhüdü şu ana kadar 10 milyar doları geçti.

- Üst düzey katılım

Konferansa, devlet başkanları, bakan, çok sayıda ülkeden üst düzey temsilci, uluslararası finans kuruluşları, kalkınma örgütleri, vakıflar, özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile BM yetkilileri katıldı.

Bu organizasyon 2022'de yıkıcı sel felaketi ile karşılaşan Pakistan hükümeti ve halkını desteklemeyi hedefliyor.

Pakistan'da meydana gelen yıkıcı sel felaketinden, 2022 Haziran'dan bu yana 33 milyon kişi etkilendi. Felakette 1739 kişi hayatını kaybetti. Felaket nedeniyle 8 milyon kişi yerinden olurken, 2 milyon ev ile binlerce okul, hastane ve okul yıkıldı veya zarar gördü.

Ülkede yaklaşık 9 milyon kişinin daha yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, gıda güvenliği risk altında olan kişi sayısı 7'den 14 milyona yükseldi.

Bu felaket en çok etkili olduğu bölgelerde eğitim ve sağlık sisteminin tamamen çökmesine yol açtı. Bir milyonu kız olmak üzere 2,6 milyon öğrencinin eğitimine ara verildi.

Pakistan'ın uzun vadede toparlanması ve yeniden inşası için 16 milyar dolara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

BM pakistan