Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, AA Editör Masası'na konuk oldu: (4)

TAKİP ET

"(Deprem konutları) Bir yıl diyoruz, biliyorsunuz daha önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi bitirip teslim edeceğiz" - "Bugün, 11 ilimizdeki afet konutlarımızı yapmak ve bir an önce vatandaşlarımızı sağlam konutlarına yerleştirmek önceliğimiz. Aynı şekilde hemen buradaki süreci yoluna koyar koymaz Marmara Bölgesi'nde de aynı kararlılığı ortaya koymak zorundayız" - "İstanbul'da da dönüşmesi gereken her yerde, biz devletimizin tüm imkanlarıyla dönüşüm sürecini daha da artırarak devam edeceğiz"

Editör Masası'nda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Deprem bölgelerinde 300 binin üzerinde çadırın dağıtıldığını bildiren Kurum, konteyner isteyenlerin başvurularının alınmaya devam ettiğini, kira ve taşınma yardımı yapıldığını, bu nedenle herkesin konteyner de istemeyebileceğini söyledi. Kurum, taşıma ücretlerinin de vatandaşların mağdur edilmemesi için sabitlendiğini hatırlattı.

Yapılacak yeni konutlara ilişkin Bakan Kurum, "Bir yıl diyoruz, biliyorsunuz daha önceki depremlerde 6 ay sonra teslim etmeye başladık. Burada da aynısını yapacağız, 6 ay sonra etap etap projelerimizi bitirip teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Tüm planlamaların yapıldığını dile getiren Kurum, depremden etkilenen vatandaşlar için proje çizmek için gönüllü olanların da bulunduğunu bildirdi.

- "Mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz"

Bakan Kurum, Türkiye'nin en iyi mimarlarıyla çalıştıklarını, çeşitli master planlar hazırladıklarını, tarihi ve kültürel değerleri, vatandaşın nasıl bir şehir beklediğini dikkate alarak planlamalar yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"İlk önce rezerv alan, sonra şehrin içi, şehrin içindeki yoğunluğu biraz azaltacağız. İmar kısıtı yapacaksak, eğer o araziyi yeşil alana çevirmek zorundaysak, zeminde yapılaşma yapamaz zorunluluğu varsa onlara da trampayla, takasla, başka araziler göstermek suretiyle, onları mağdur etmeyecek şekilde süreci yürüteceğiz."

Hak sahipliği ile ilgili nasıl yol izleneceğinin, kiracılarla ilgili hak sahipliğinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Kurum, kiracılarla ilgili kira yardımı desteği yapılacağını anımsattı.

Önceliklerinin evi yıkılan, ağır hasarlı olan vatandaşların, engelli vatandaşların konteyner alanlarına yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Kurum, kamu görevlilerinin ve kiracıların düşünüldüğünü, öncelik ve aciliyet sırasına göre konteynerlere yerleştirilmelerin yapılacağını kaydetti.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında deprem bölgesinde 45 bin konut yapılacağının açıklandığını dile getiren Kurum, "'Şu an o proje de duruyor mu?' diyenlere cevap olarak anlatmak isterim, 43 binin ihalesini yaptık, o konutlarımızı da afet bölgesindeki konutlarımızla birlikte eş zamanlı vatandaşımıza yapmak üzere, tabii ki önceliğimiz afet bölgesi ama o konutlarımızın da proje ve yapım süreçleri yürümektedir. Dolayısıyla bu bölgedeki 43 bin sosyal konutumuzun da aslında bölgenin konut ihtiyacını, yapı stokunu iyileştirmek amacıyla yapmış oluyoruz." diye konuştu.

- Deprem bölgesindeki enkazlara ilişkin karar

"Yaklaşık 50 milyon tonluk deprem enkazı tahmini yapılıyor. Bir de asbest konusu var. Bu konudaki çalışmalar hakkında bizi bilgilendirir misiniz?" sorusu üzerine Bakan Kurum, çalışmaların 11 ilde eş zamanlı yapıldığını bildirdi.

Kurum, konuşmasına şöyle devam etti:

"Enkaz süreciyle ilgili şöyle bir karar aldık ve 11 ilde AFAD koordinasyonunda süreci yürütüyoruz. Bakanlarımızla birlikte aldık, Sayın Cumhurbaşkanı'mıza arz ettik, o da bu konuda çok hassas, Emine Hanım çok hassas. Başka felaketlere sebebiyet vermeme adına bu süreci yürütmek zorundayız. Belirlediğimiz döküm alanlarında vatandaşlarımızın hem enkaz alanında hem döküm alanında kıymetli eşyaları var, o eşyalarıyla ilgili de güvenlik tedbirlerini alarak, bulunan şeyleri tutanağa bağlayarak yürütüyoruz. Binalarımızın yıkımını acilden, yıkıktan başlamak üzere gerçekleştiriyoruz. Buraları enkaz alanlarına taşıyoruz. Enkaz alanında ayrıştırılması gereken ne varsa demiriyle, PVC'siyle, ayrıştırma sürecini enkaz alanlarında yapmak, burada çevresel tüm tedbirleri alarak, konkasör kuracağız ve kurulmaya başlandı, bu konkasörlerle birlikte buradaki molozu da, o 50 milyon denilen molozu da konkasörlerden geçireceğiz. Bunu altyapıda kullanacağız, üstyapıda kullanılamaz. Altyapıda, yollarda, kanalizasyonda, içme suyunda ki ihtiyacımız var, o ihtiyacı da oradan gidermiş olacağız. Dönüştürülmesi gerekeni dönüştürmek suretiyle bu alanları da şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışıyoruz."

Asbest konusundaki kaygının hatırlatılması üzerine Kurum, demiri ayrıştıracaklarını, bunun da geri dönüşüme tabi tutulacağını vurguladı.

- "Bu işin siyaseti yok"

İstanbul ve Marmara Bölgesi'ndeki deprem planlamalarına yönelik çalışmaların sorulması üzerine Kurum, İstanbul ve Marmara Bölgesi ile ilgili çalışmak isteyen herkesle uyumlu çalışmaya gayret gösterdiklerini belirtti.

Kurum, 270 bin dönüşüm projesinin devam ettiğini, bunun 93 bininin İstanbul'da sürdüğünü bildirdi.

Sosyal konutlar yaptıklarını hatırlatan Bakan Kurum, önceliklerinin dönüşüm ve vatandaşların sağlam konuta erişimi olduğuna işaret etti.

Tüm bileşenlerin de aynı anlayışla hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Kurum, vatandaşların, belediyelerin bir seferberlik anlayışıyla hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

Kentsel dönüşüme farklı bakan belediyelere karşı yaptırımın olup olmayacağının sorulması üzerine Kurum, şunları kaydetti:

"Bugün, 11 ilimizdeki afet konutlarımızı yapmak ve bir an önce vatandaşlarımızı sağlam konutlarına yerleştirmek önceliğimiz. Aynı şekilde hemen buradaki süreci yoluna koyar koymaz Marmara Bölgesi'nde de aynı kararlılığı ortaya koymak zorundayız. Bunun siyaseti, partisi yok. Bunun dil, din, ırk ayrımı yok. Bunu yapmak zorundayız ve herkesin de bu bakış açısıyla sürece yaklaşması gerekiyor. Bunu bir milat kabul edip, bu milatla birlikte İstanbul'da da dönüşmesi gereken her yerde biz devletimizin tüm imkanlarıyla dönüşüm sürecini daha da artırarak devam edeceğiz. Yapmayan kişilerle, yapmayan kurumlarla ilgili de iradeyi ortaya koymalarını bekliyoruz. Yapılmaması durumunda da radikal bir tedbiri de hayata geçirmemiz gerektiğini kendi adıma düşünüyorum. Eminim ki onlar da bu sürece katılacaktır, katılmak isteyecektir. Tekrar söylüyorum bu işin siyaseti yok. Hep birlikte el ele vereceğiz. Nasıl bugün deprem bölgesi için 85 milyon el ele verdiysek Marmara'mız, İstanbul'umuz, Kocaeli'miz için de aynı anlayışla çalışacağız ve bu iradeyi ortaya koyacağız."

(Sürecek)

AA Editör Masası Murat Kurum