Cezayir, Paris Büyükelçisi'ni istişare için çağırdı

TAKİP ET

Cezayir, siyasi aktivist Emira Buravi'nin Fransız diplomatların desteğiyle yasa dışı yollarla ülkeden...

Cezayir, siyasi aktivist Emira Buravi'nin Fransız diplomatların desteğiyle yasa dışı yollarla ülkeden kaçırıldığını açıklayarak bu duruma tepki amacıyla Paris Büyükelçisi Said Musa'yı istişare için çağırdı.

Cezayir Cumhurbaşkanlığından konuya dair yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, Cezayir'in Paris Büyükelçisi Said Musa'nın istişare için derhal çağrılması talimatını verdi." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Cezayir uyruklu bir kişinin (Emira Buravi) yargı kararıyla Cezayir'de bulunması gerekirken, Fransız diplomatlar, konsolosluk ve güvenlik görevlilerinin yardımıyla yasa dışı yollarla kaçırılmasına karşı" bu kararın alındığı belirtildi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Fransız yetkililerin kaçakçılık olayına karışmasının ülkenin egemenliğinin ihlali olarak değerlendirildiği" kaydedildi.

Fransa'dan ise konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Cezayir ve Fransız medyası, dün Cezayir'de adli kontrol şartıyla serbest bulunan siyasi aktivist Emira Buravi'nin Tunus üzerinden Fransa'ya geçtiğini duyurmuştu.

Cezayir'den yayın yapan Radyo M'nin internet sitesinde, "Eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'ya karşı siyasi kampanya yürüten Buravi'nin Fransa'ya yerleşen oğlunun yanına gitmek istediği" belirtildi.

Buravi, Mayıs 2021'de, "Peygamber'e hakaret ve alay etmek" suçlarından yargılandığı davada, 2 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

Cezayir Emira Buravi fransa