Cezayir ve Tunus, ortak sınır bölgelerinde kalkınma imkanlarını görüşüyor

TAKİP ET

Cezayir Tunus Sınır Bölgeleri Kalkındırma ve Geliştirme İkili Komitesinin ilk oturum çalışmaları, güvenlik, göç...

Cezayir Tunus Sınır Bölgeleri Kalkındırma ve Geliştirme İkili Komitesinin ilk oturum çalışmaları, güvenlik, göç, karşılıklı ticaret ve büyük felaketlerle mücadele gündemiyle başladı.

Cezayir devlet radyosuna göre, oturumun açılışında Cezayir İçişleri Bakanı İbrahim Murad ve Tunuslu mevkidaşı Kemal el-Fıki'nin yanı sıra iki ülkenin sınır şehirlerinin valileri ve Cezayir Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Genel Müdürü Abid Halluz da hazır bulundu.

Açılışta konuşan Cezayir İçişleri Bakanı Murad, iki ülke arasındaki ortak sınır bölgelerini başta yasa dışı göç olmak üzere güvenliği tehdit edebilecek yeni zorluklardan korumanın önemine işaret etti.

Koordinasyon ve istişarelerin Cezayir ile Tunus arasında Mart 2017'de imzalanan Güvenlik Anlaşması içeriğiyle uyumlu olacağına dikkati çeken Murad, kalkınma yaklaşımlarının başarısı ve ortak sınır bölgelerinin güvenliğinin garantisi için bunun zorunlu olduğunu vurguladı.

Murad, dönem toplantısından çıkacak tavsiyelerin sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlayamaya yönelik, uygulanabilir ve işlevsel olmalarının önemini ifade etti.

Cezayir İçişleri Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ortak sınır bölgelerinin hayati projelerin ve ekonomik kalkınmanın güçlendirileceği stratejik hedefe sahip bölgeler olduğuna dikkati çekmişti.

İki gün sürecek dönem toplantıları sonrasında sınır bölgelerinin kalkındırılması amacıyla bir mekanizma oluşturulmasını içeren yol haritası için imzalar atılacak.

Cezayir ekonomi Tunus