CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın'dan TOKİ'nin Tuzla'daki projesi önünde açıklama:

TAKİP ET

"TOKİ'nin asli görevi olan sosyal konuta odaklanmasını sağlayacağız. Bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynakları da hemen tahsis edeceğiz" - "Konut sahibi olmak isteyen alt gelir grubu vatandaşlarımıza veya dezavantajlı kesime uzun vadeli ve uygun koşullu kredi imkanlarını sağlayacağız"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, iktidarlarında Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) asli görevi olan sosyal konuta odaklanmasını sağlayacaklarını, bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynakları da hemen tahsis edeceklerini söyledi.

TOKİ'nin "100 Bin Sosyal Konut Projesi" kapsamında Tuzla Aydınlı Mahallesi Konaşlı mevkisinde yapımına devam ettiği inşaat alanının önünde basın açıklaması yapan Akın, iktidarın verdiği sözü yerine getirmediğini öne sürdü.

AK Parti'nin vatandaşın bir ev sahibi olma hayalinden oy devşirme peşine düştüğünü savunan Akın, "Bu arkamızdaki kaba inşaat, Türkiye genelinde henüz tamamlanmayan pek çok ildeki TOKİ sosyal konut projelerinden sadece bir tanesi. 2019 yılında 'müjde' diyerek, dar gelirli olan vatandaşlarımız için 100 bin sosyal konut yapacaklarını açıkladılar." diye konuştu.

Akın, projelerin 1 ila 1,5 yıl içinde biteceğinin duyurulduğunu, 3 yıldan fazla geçmesine rağmen 100 bin hak sahibinden on binlercesinin mağdur olduğunu savundu.

Bahsi geçen projenin şu anda sadece yüzde 35-40 oranında tamamlandığını iddia eden Akın, "Bakın TOKİ'nin verilerine göre 20 yılda yoksul, dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik inşa edilen konut sayısı 648 bin. Buna göre TOKİ ortalama yılda 34 bin konut yapmış. Yani TOKİ'nin bu hızla vadettiği 1 milyon konutu yapması için 30 yıl süre gerekli." ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, verilen sözü iktidara geldiklerinde kendilerinin tamamlayacağını, imar ve şehircilik reformunu yapacaklarını belirtti.

Bugün Türkiye'deki kentlerde sosyal konut projeleriyle ilgili 24 kanun, 11 yönetmelik ve 19 kurum bulunduğunu aktaran Akın, bu karmaşaya son vereceklerini ifade etti.

- "Maliyetlerin öngörülebilir hale gelmesini sağlayacağız"

Tüm vatandaşların sağlıklı, güvenli ve altyapısı tamamlanmış konuta erişimini kolaylaştıracak tedbirleri alacaklarını belirten Akın, şunları kaydetti:

"TOKİ'nin asli görevi olan sosyal konuta odaklanmasını sağlayacağız. Bu amaçla ihtiyaç duyulan kaynakları da hemen tahsis edeceğiz. Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kanununu, halkın elini kolunu bağlayan servet transferine hizmet eden yapıdan söküp atacağız. Güven, istikrar ve düşük enflasyon ortamıyla maliyetlerin öngörülebilir hale gelmesini sağlayacağız. Uzun vadeli ve ödenebilir finans kaynaklarının da önünü açacağız. Konut sahibi olmak isteyen alt gelir grubu vatandaşlarımıza veya dezavantajlı kesime uzun vadeli ve uygun koşullu kredi imkanlarını sağlayacağız."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın proje TOKi Tuzla