CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu canlı yayında soruları yanıtladı: (2)

TAKİP ET

"Yerde bir seccade olduğunu fark etmedim, İsmail Bey de fark etmedi, yoksa o da uyarırdı. Kimse fark etmedi. Daha sonra 'Doğru, bir yanlışımız var, bunun fark edilmesi lazımdı, fark edemedik' dedim" - "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçtikten sonra partiyle ilişkimizi keseceğiz"

Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seccadeye ayakkabı ile basmasıyla ilgili, "Yerde bir seccade olduğunu fark etmedim, İsmail Bey de fark etmedi, yoksa o da uyarırdı. Kimse fark etmedi. Daha sonra 'Doğru, bir yanlışımız var, bunun fark edilmesi lazımdı, fark edemedik' dedim." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Habertürk canlı yayınında "Olaylar ve Görüşler Özel" programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Aday olmaz denilen pozisyondan kazanabilecek aday konumuna geldiniz, nasıl yaptınız bunu?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, yaşayışını, geçmişini, samimiyetini, devlet deneyimini, dışarıyla ilişkilerde düşüncelerini kamuoyuna açtığını, bunların halkın hafızasında yer aldığını ve bunun cumhurbaşkanı adayı olması konusunda avantaja dönüştüğünü söyledi.

"Seccade olayında kumpas mı kuruldu?" sorusuna ilişkin Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu Bey iftar yemeği verdi. Lokantanın iç bölümüne geçildiğinde orada fotoğraflar çekildi. Yerde bir seccade olduğunu fark etmedim, İsmail Bey de fark etmedi, yoksa o da uyarırdı. Kimse fark etmedi. Daha sonra 'Doğru, bir yanlışımız var, bunun fark edilmesi lazımdı, fark edemedik' dedim. Biz politikacılar yere çok az bakarız, hep karşıya bakarız, öndeki koruma bizi uyarır. Ben kalkıp bir suçlama yapmak istemem. 'Ben samimi bir Müslüman'ım, samimi Müslümanlara sığınıyorum' dedim. Tuzak kurulup kurulmadığını bilmiyorum ama ben gerçeklerden yola çıkarım. Sonuçta bir gerçek var, benim o gerçeği kalkıp da başka gerekçeye sığdırmam bana yakışmaz."

Kılıçdaroğlu, bütün depremzedelerle helalleşeceğini, hiçbirinden bir kuruş almadan evlerini, dükkanlarını, ahırlarını yapacağını belirtti.

- "Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kuracağız"

"İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, altılı masadaki sizin ya da CHP'nin tavrı yüzünden istifa etti. Hem sizi suçladı hem CHP'yi suçladı, biraz da kendi partisine sitem etti. 'Kemal Bey bizimle de, yani İYİ Parti ile de helalleşmeli' dedi. Siz orada yanlış yaptığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna Kılıçdaroğlu, "Yanlış yaptığımı düşünmüyorum ama yanlışım da olabilir. Varsa bir şey Sayın Ağıralioğlu ramazandan sonra gelir, oturur konuşuruz." yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, kimden ve nereden gelirse gelsin teröre karşı olduklarını, hiçbir partiyi de dışlamadıklarını söyledi.

"HDP aday çıkarmadı ama 'Biz Kemal Bey'i destekliyoruz' demedi. Sizce bu size tamamen destek verecekleri anlamına mı geliyor?" sorusuna ilişkin Kılıçdaroğlu, herkesten oy istediğini belirtti.

"İktidara geldiğiniz takdirde terörle mücadele ve Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili çerçeveniz ne olacak? HDP ile bu konuları görüştünüz mü?" soruna üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"HDP ile bu konuları görüşmedik. Biz altı lider bir aradayız, teröre karşıyız. 'Acaba bir şeyler karıştırabilir miyim, Millet İttifakı teröre destek veriyor algısı yaratabilir miyim?' Yok efendim öyle bir şey. Tam tersine terörle etkin mücadele yapılacak. Sadece bizde değil, bölgemizde de terörün olmamasına özen gösteriyoruz. 'OBİT' dediğimiz Orta Doğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kuracağız. Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya geleceğiz. Komşumuzda da terör olmayacak."

- "Bayramda altı lider, altı ayrı deprem bölgesinde olacağız"

Kılıçdaroğlu, diğer partilerin genel başkanlarıyla miting yapıp yapmayacağına ilişkin, "Altı liderin her seferinde bir arada bulunmasının doğru olmadığını kanısındayız. Bayramda altı lider, altı ayrı deprem bölgesinde olacağız." dedi.

Cumhuriyet'in yüzüncü yılında 100 bin öğretmenin atamasını yapacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, köy okullarını açacaklarını, köylerde sadece öğretmen olmayacağını, imamlar, ziraat mühendisleri ve veterinerlerin de olacağını belirtti.

Kılıçdaroğlu, "CHP'yi bırakacak mısınız?" sorusuna, "Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçtikten sonra partiyle ilişkimizi keseceğiz." yanıtını verdi.

(Bitti)


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu millet ittifakı SEÇİM