CHP Grup Başkanvekili Altay, gündemi değerlendirdi:

TAKİP ET

"CHP başörtüsü ile ilgili samimiyetini ispat etmiştir. Kanun teklifi de bunun göstergesidir" - "(Türkiye'nin yüzyılı toplantısı) Hayal pazarlaması diye öngördüğüm toplantıdan hayal bile çıkmadı"

TBMM CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin başörtüsü ile ilgili samimiyetini ispat ettiğini, verdiği kanun teklifinin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce açıkladığı ekonomik hedefleri tutturamadığını öne süren Altay, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olacağını söylediğini ancak "Türkiye'nin küme düştüğünü" savundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye Yüzyılı" programındaki açıklamalarını "hayal pazarlaması" şeklinde nitelendiren Altay, toplantıdan hayal bile çıkmadığını ileri sürdü.

Erdoğan'ın dış ticaret hacmi ve turizm gelirlerine ilişkin iki hedef koyduğunu belirten Altay, bu kafayla açıklanan hedeflere ulaşmasının mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından örnekler veren Altay, "Kutuplaştırıcı bir dil kullandı. Türkiye Cumhuriyetini idare edenleri saydı ama Atatürk ve İnönü yoktu. Türkiye, en büyük ve hızlı kalkınma dönemini 1923-1939 yılları arasında yaşandı. 1939'da akamete uğramasının sebebi de İkinci Dünya Savaşı'dır. Türkiye'nin bu dönemde yaşadığı büyük ve hızlı büyüme bir daha yaşanmadı." diye konuştu.

Altay, 2015'te ilk 500 üniversite arasında Türkiye'den 5 üniversite; ilk bin içinde 14 üniversitenin olduğunu ama şimdi ilk 500 üniversite arasında sadece bir üniversitenin yer aldığını kaydetti.

Engin Altay, "Erdoğan, 71 rektör atamış ama bunların bilimsel atıf yapılmış makalesi, eseri ve kitabı yok. Bilim üretmeyen, bilimsel yayın yapmayan, yayınına atıf yapılmayan bir insandan rektör olur mu? Bunun için Türkiye bu halde." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, G20 ülkeleri arasında 17. sıradan 21. sıraya düştüğünü söyleyen Altay, basın, hukuk ve demokrasi endekslerinde ilk yüzde olmadığını ifade etti.

- "Bay Kemal, annelerin feryadına üzülüyor"

Altay, Türkiye'nin ekonomi ve demokrasi liginde düşerken "kara para ve uyuşturucu liginde dünyanın merkezi yolunda hızla ilerlediğini" iddia etti.

Cumhur İttifakı'nın "din, iman, vatan ve bayrak gibi kavramları kullanarak hamaset yaptığını" öne süren Altay, "Bay Kemal, evlatları uyuşturucu bataklığında can çekişen annelerin feryadına üzülüyor. Uyuşturucu kullanmanın 10 yaşa kadar inmesine üzülüyor. Yüzbinlerce ailenin yaşadığı ailenin ıstırabına üzülüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kara para aklamada "gri listeye girdiğini" dile getiren Altay, "Erdoğan, Türkiye neden gri listede? Bay Kemal'in videosunda yanlış olan ne? Kahraman polis ve jandarmamızı kendinize kalkan yaparak kusurlarınızı örtemezsiniz. Jandarmamızın en başındaki komutanına tweet attırarak örtemezsiniz." dedi.

"Zindaşti nerede?" sorusunu soran Altay, "Yargının haline bak. 3,5 milyon dolarlık rüşvet iddiası var. Orta Doğu'nun en büyük uyuşturucu baronunu çıkarttırıp, Türkiye'den yollayan kafa mı uyuşturucuyla mücadele edecek? Burhan Kuzu'nun ölümüyle ilgili de bir sır perdesi var. Neden kimse Burhan Kuzu'nun doğal yollardan öldüğüne inanmıyor? Hatta Burhan Kuzu'nun yaşadığını iddia edenler de var. Bu kirli ilişkiler şeffaf bir devlette olmaz." diye konuştu.

2008-2022 yılları arasında farklı dönemlerde kara paranın Türkiye'ye girdiğini ileri süren Altay, bu paraların vergiden muaf olduğunu dile getirdi.

Altay, "Bu belge Merkez Bankasının internet sitesinde duruyor. Toplam 82 milyar 618 milyon dolar para 2003-2022 arasında Türkiye'ye girmiş. Bu para kaynağı belli olmayan para. Bay Kemal de diyor ki 'Siz bunu şeffaf bir şekilde açıklamadığınız sürece bunun bir kısmının belki tamamının uyuşturucu, fuhuş, insan ticareti üzerinden elde edilen para olduğuna inanırım.' diyor. Dava açacaklarını söylüyorlar. Mahkemelerde belgeleri, delilleri ve emekli polislerin ifadelerini ortaya koyacağız." diye konuştu.

Altay, Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun ses kayıtları olduğuna yönelik açıklamalara da değinerek, "O ses kayıtlarının sende olduğunu biliyoruz. Yollamazsan namertsin. Muhalefeti dinlediğini, muhalefet partilerinin yöneticilerinin ve milletvekillerinin dinlendiğinin açık bir itirafıdır, bir skandaldır. Zamanı geldiğinde bu işlerin hesabı sorulur." diye konuştu.

- "CHP başörtüsü ile ilgili samimiyetini ispat etmiştir"

Altay, başörtüsüne ilişkin AK Parti'nin anayasa değişikliği önerisine ilişkin bir soruya, "Bizim başörtüsüyle ilgili kanun teklifimiz çok açık. Kadının özgürlüğüyle ilgili bir teklif olarak düşünmek lazım. Eğer AK Parti kabul etseydi şimdi kanunlaşmıştı, bunun tartışması da olmazdı. Biz AK Parti'nin teklifini henüz görmedik, geldiğinde konuşuruz." karşılığını verdi.

Altay, "Başörtülü bir aday gösterir misiniz?" sorusu üzerine, "Biz insanların yaşam tarzıyla, etnik ve inanç aidiyetiyle meşgul olmuyoruz. Partinin aradığı kritere ve seçim bölgesinde vatandaşların güvenine mazhar olmuşsa başörtüsünün bizim için engel anlamında bir önemi yoktur. Genel Başkanımızın başörtülü danışmanı var. Parti Meclisinde başörtülü arkadaşımız var. CHP başörtüsü ile ilgili samimiyetini ispat etmiştir. Kanun telifi de bunun göstergesidir." dedi.

Altay, temel hak ve özgürlüklerin referandumun konusu olamayacağını dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İngiltere ziyaretine ilişkin bir soru üzerine Altay, bu ziyaretlerin devam edeceğini, ziyaretlerin amacının dünyadaki gelişmeleri incelemek olduğunu söyledi.

başörtüsü CHP Grup Başkanvekili Engin Altay Hayal Türkiye yüzyılı