CHP'li Akın'dan Amasra'daki maden ocağı patlamasına ilişkin açıklama:

TAKİP ET

"Amasra faciasında tek sorumlu işletmedeki mühendis ve şefler değil. Kimse yöneticileri koruyup kollamaya kalkmasın"

ANKARA CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden faciasında tek sorumlunun işletmedeki mühendis ve şefler olmadığını belirterek, "Kimse yöneticileri koruyup kollamaya kalkmasın." ifadesini kullandı.

Akın, yazılı açıklamasında, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) Amasra işletmesinde meydana gelen ve 41 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlamasından 13 gün sonra 25 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini belirtti.

İşletmedeki mühendis ve şeflerin şüpheli sıfatıyla gözaltına alındığını ifade eden Akın, "Amasra faciasında tek sorumlu işletmedeki mühendis ve şefler değil. Kimse yöneticileri koruyup kollamaya kalkmasın." değerlendirmesinde bulundu.

"AK Parti iktidarının, Soma ve Ermenek'te yaşanan maden facialarında olduğu gibi Amasra'da da yöneticileri koruyarak cezasız bırakmak istediği" görüşünü savunan Akın, şunları kaydetti:

"Amasra faciasında başta havalandırma sistemindeki hata olmak üzere pek çok ihmal iddiasından bahsediliyor. 41 maden emekçisi toprağın altında yatarken üst düzey yöneticilerin bırakın gözaltına alınmasını görevden el çektirilmemesi bile manidar. Sorumlu olarak yalnızca mühendis ve şeflerin gösterilerek facianın basit bir mühendis hatasıyla açıklanmak istenmesi, bu faciadan doğrudan sorumlu olan iktidarın kendini aklamak istediğinin kanıtıdır."

TTK'nin yıllar içinde değiştirilen yapısının kazalara davetiye çıkardığını savunan Akın, TTK bünyesinde iş güvenliği için yeterli yatırım yapılmadığını, bu nedenle maden kazalarında çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını kaydetti.

Amasra Bartın CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın maden faciası Türkiye Taşkömürü Kurumu