CHP'li Akın'dan depremde yıkılan binalardan çıkacak hurdalara ilişkin açıklama:

TAKİP ET

"Depremde yıkılan ya da aldığı hasar nedeniyle yıkılacak binaların hak sahiplerine, 166 milyar lira tutarında hesaplanan geri dönüşüm değeri adaletli şekilde verilmelidir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından yıkılan binalardan çıkacak hurdaların geri dönüşümünden elde edilecek gelirin, depremzedelere verilmesi gerektiğini bildirdi.

Akın, yaptığı yazılı açıklamada, depremlerin ardından yıkılan ya da yıkılacak binalardan çıkacak milyonlarca ton enkazın basit bir hafriyat atığı olmadığını belirtti.

Türkiye Resmi Taahhüt Müteahhitler İşveren Sendikasının (TÜRKİNŞA) verilerini paylaşan Akın, depremlerde 11 ilde yıkılan ya da aldığı hasar nedeniyle yıkılması gereken bina sayısının yaklaşık 176 bin olduğunu aktardı.

Akın, bunların yaklaşık 100 bininin çok katlı, 76 bininin düşük katlı olduğunu kaydetti.

Bu kapsamda enkazlardaki ekonomik değeri olan hurda ve materyallerin geri dönüşümünün büyük önem taşıdığını vurgulayan Akın, yıkılacak 176 bin binada, 100 binlerce ton demir ve geri dönüşüm değeri olan hurda bulunduğunu ifade etti.

Ahmet Akın, enkazlarda, hurda demirin yanı sıra her binada geri dönüşüm değeri taşıyan en az 15 ton PVC, 2 ton alüminyum, 4 ton kereste, 400 kilo bakırın yer aldığını belirtti.

Geri dönüşüm değeri taşıyan unsurların dışında her bina başına elde edilebilecek hafriyat gelirinin de olduğunu aktaran Akın, "Geri dönüşümden ortaya çıkacak gelir, depremzede vatandaşlarımızın hakkıdır. Deprem enkazıyla ilgili geri dönüşüm işlemleri bu gerçek dikkate alınarak yapılmalı. Depremde yıkılan ya da aldığı hasar nedeniyle yıkılacak binaların hak sahiplerine 166 milyar lira tutarında hesaplanan geri dönüşüm değeri adaletli şekilde verilmelidir." ifadesini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, deprem enkazının geri dönüşümü konusunda hazırlanan ve iki ay içinde tamamlanacağı açıklanan planın, şeffaf şekilde kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın Kahramanmaraş merkezli depremler