CHP'li Suiçmez: "Ülkemiz, çocukların en yüksek yararını sağlama noktasında henüz arzu edilen seviyelere ulaşamamıştır"

TAKİP ET

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türkiye'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeler arasında...

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, Türkiye'nin Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeler arasında yer almasına karşın, sözleşmenin öngördüğü hususlarda gerekli iyileştirmeleri yapma ve çocukların en yüksek yararını sağlama noktasında henüz arzu edilen seviyeye ulaşamadığını söyledi.

Suiçmez, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizden en fazla çocukların etkilendiğini vurguladı.

Suiçmez, "Ülkemiz, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne ilk imza atan ülkeler arasında yer almasına karşın, sözleşmenin öngördüğü hususlarda gerekli iyileştirmeleri yapma ve çocukların en yüksek yararını sağlama noktasında henüz arzu edilen seviyelere ulaşamamıştır." dedi.

Ailesi tarafından ihtiyaçları karşılanamayan çocuk sayısının 2023'te 170 bine ulaştığını savunan Suiçmez, "Okula başlayan her 10 çocuktan ikisi liseyi bitirememiştir. Çocukların yüzde 62,4'ünün her gün ekmek ve makarna ile beslenirken, her gün et, tavuk ve balık tüketen çocukların oranı ise sadece yüzde 12,7'de kalmıştır." ifadelerini kullandı.

TÜİK verilerine göre, 15-17 yaş arasındaki çocuklarda işçilik oranının 2022'ye oranla 3,5 puan artarak 2023'te yüzde 22,1'e yükseldiğini kaydeden Suiçmez, "2022’de 707 bin olan 18 yaş altındaki işçi sayısı, 2023'te 853 bine yükselmiştir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin hazırladığı 'Çocuk İş Cinayetleri' raporuna göre son 10 yılda 14 yaş ve altı 234, 15-17 yaş arası ise 437 çocuk olmak üzere toplamda 671 çocuk işçi hayatını kaybetmiştir." bilgisini paylaştı.

​​​​​​​Suiçmez, bunların her birinin geride kalan yıkılan hayatları ve çalınan çocuklukları temsil ettiğini, bu konuda acilen somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

- Milletvekilinden basın toplantısı yapan vekile soru

Toplantı salonunda bir sonraki basın toplantısı için bekleyen Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Suiçmez'e fuhuş çetelerinin elindeki kız çocuklarına ilişkin değerlendirmesini sordu.

Suiçmez, sadece çocukların değil kadınların bir cinsel meta olarak kullanılmasına karşı olduklarını belirterek, "Çocukların seks işçisi olarak kullanılması kabul edemeyeceğimiz bir husustur. Bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız." diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez