Çin, 10. yılında "Kuşak ve Yol"u, "kalkınmanın yeni yol haritası" olarak konumlandırıyor

TAKİP ET

Pekin yönetimi, girişimin 10. yılı dolayısıyla, "Kuşak ve Yol Girişimi: Ortak Geleceği Paylaşan Küresel Topluluğun Kilit Sütunu" başlıklı siyaset belgesi yayımladı

Çin, 10. yılında Kuşak ve Yol Girişimi'nin (KYG), dar bir çevrenin jeopolitik çıkarlarına göre tasarlanmayan yeni bir uluslararası işbirliği paradigması ve tüm ülkelerin ortak kalkınma ile refaha ulaşması için yeni bir yol haritası sunduğunu vurguladı.

Çin'de kabine işlevini yerine getiren Devlet Konseyi, girişimin 10. yılı dolayısıyla, "Kuşak ve Yol Girişimi: Ortak Geleceği Paylaşan Küresel Topluluğun Kilit Sütunu" başlıklı siyaset belgesi yayımladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkileri Direktörü Li Kışin, belgenin yayını vesilesiyle düzenlenen basın toplantısında, son 10 yılda giderek artan sayıda ülkenin katılımıyla büyüyen "Kuşak ve Yol"un, "kapalı ve dar bir çevreye ait olmadığını", "jeopolitik oyunların ötesine geçtiğini" ve "yeni bir uluslararası işbirliği paradigması yarattığını" belirtti.

Belgede, girişimin yalnızca kavramsal bir çerçeveden ibaret olmadığı, tüm ülkelerin ortak kalkınma ve refaha ulaşması için yeni bir yol haritası sunduğu vurgulanarak, "Bu, herkese açık bir erişim yoludur, tek bir tarafın kendi özel patikası değil." ifadesine yer verildi.

"Kuşak ve Yol"un ekonomik entegrasyonu ve bağlantılı kalkınmayı hedeflediğine işaret edilen belgede, girişimin ortak katılımı ve kazançların paylaşımını esas aldığı, tüm ülkelerin eşit katılımcı, iş ortağı ve paydaş olduğunun altı çizildi.

Belgede girişim kapsamında son 10 yılda çok sayıda altyapı projesine imza atıldığı, katılımcı ülkelerde demir yolları, kara yolları, boru hatları, barajlar, enerji ve haberleşme şebekeleri ile diğer temel hizmet tesislerinin inşa edildiği kaydedildi.

"Kuşak ve Yol"un kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma için açık, temiz ve çevreyle uyumlu işbirliğini esas aldığının ifade edildiği belgede, istikrarlı ve nitelikli büyümeyi teşvik ederek yolsuzluğa "sıfır tolerans" gösterdiği vurgulandı.

- Çin'in "Kuşak ve Yol" ülkeleriyle ticaret hacmi 19,1 trilyon dolara ulaştı

Belgede "Kuşak ve Yol" ile uluslararası ticaretin ve yatırımların giderek genişlediği belirtilerek, 2013-2012 yıllarında Çin ile Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılan ülkeler arasındaki ticaret hacminin yılda ortalama yüzde 6,4 artışla 19,1 trilyon dolara ulaştığı aktarıldı.

Söz konusu dönemde iki yönlü yatırımların 380 milyar doları bulduğu, bunun 240 milyar dolarını Çin'in üstlendiği bilgisinin paylaşıldığı belgede, yatırım ve finansman kanallarının da her geçen gün geliştiğine dikkat çekildi.

Belgede, Çin'in finansman ve yatırımlar için İpek Yolu Fonu'nu (SRF) oluşturduğu ve Asya Altyapı Yatırım Bankasının (AIIB) kuruluşuna öncülük ettiği, SRF'nin Ağustos 2023 itibarıyla 75 projeye 22 milyar dolar taahhüt bulunduğu, AIBB'nin 227 proje için toplamda 43,6 milyar dolarlık krediye onay verdiği anımsatıldı.

Çin'in "Kuşak ve Yol"u değişen küresel duruma ve uluslararası toplumun beklentilerine yanıt olarak önerdiği, geleceği ve insanlığın genel çıkarlarını öncelediğinin savunulduğu belgede, "İlhamını kadim İpek Yolu güzergahlarının gücünden ve bilgeliğinden ve İpek Yolu ruhundan alan Kuşak ve Yol, yalnızca Çin'in değil bütün dünyanın kalkınmasını ve daha iyi bir dünyayı yaratmayı hedeflemektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Küreselleşmeyi tersine çevirmeye yönelik eğilimlere karşı "Kuşak ve Yol"un küresel bağlantılılığa ve bağlantılı kalkınma anlayışına dayandığı vurgulanan belgede, "dengeli, eşgüdümlü, kapsayıcı ve faydaların paylaşıldığı bir küresel kalkınmayı öncelediği" vurgulandı.

Belgede "Kuşak ve Yol"un bir uçta giderek gelişen Doğu Asya ekonomik halkası ile diğer uçta gelişmiş Batı Avrupa ekonomik halkasını ve aradaki ülkeleri birleştirerek ekonomik kalkınma için büyük potansiyel yarattığı, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri ile yakın ekonomik işbirliğini güçlendirdiğinin altı çizildi.

- 10 yılda dünya nüfusunun 3'te 2'sine ulaştı

Kuşak ve Yol Girişimi, ilk kez Çin Devlet Başkanı Şi'nin 2013'te Kazakistan'a yaptığı ziyarette duyurulmuştu. Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırma hedefiyle başlatılan projeye 10 yılda 150'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş katılmıştı.

Dünya nüfusunun 3'te 2'sini kapsayan bir coğrafyada yürütülen altyapı, enerji, ulaştırma, haberleşme ve diğer bağlantılılık projeleri, Çin'in yükselen güç olarak küresel stratejisinin temeli haline gelmişti.

Çin Kuşak ve Yol Girişimi siyaset belgesi