Çin, ABD ile ilişkileri "sıfır toplamlı oyun" olarak görmediklerini belirtti

TAKİP ET

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD Başkanı Joe Biden'ın yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasında Çin ile...

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD Başkanı Joe Biden'ın yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasında Çin ile rekabete vurgu yapmasını eleştirerek, "Çin-ABD ilişkilerini, birinin kazancının diğerinin kaybı olduğu 'sıfır toplamlı oyun' olarak görmüyoruz." dedi.

Sözcü Mao, Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında, Çin ile ABD arasında sağlam ve istikrarlı ilişkilerin, iki ülke halklarının çıkarına ve uluslararası toplumun beklentisi olduğunu belirterek, "Yerküre, iki ülkenin de refah içinde yaşayabileceği kadar büyük. Çin ve ABD birbirleri için tehdit değil, fırsattır." ifadelerini kullandı.

Çin'in rekabetten kaçınmadığını ve korkmadığını ancak ikili ilişkilerin tamamen “rekabetle” tanımlanmasına karşı olduğunu vurgulayan Mao, "Çin-ABD ilişkilerini, birinin kazancının diğerinin kaybı olduğu 'sıfır toplamlı oyun' olarak görmüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ABD’ye, Çin’e dair objektif ve rasyonel bir algı ile pozitif ve pratik bir Çin politikası geliştirmesi, Çin ile çalışarak ilişkileri yeniden istikrarlı ve sağlam bir gelişme rotasına sokması tavsiyesinde bulunan Mao, şunları kaydetti:

"Sorumlu büyük bir ülkenin tavrı, bir başka ülkeyi karalamak, meşru kalkınma haklarını, 'rekabet' adı altında ve küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarı pahasına kısıtlamak olmamalıdır."

Mao, ABD ile ikili ilişkilerini Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in önerdiği üç ilkenin; karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan kazan işbirliğinin merkezinde olduğu bir anlayışla yürütmeyi sürdüreceklerini, aynı zamanda Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını koruyacaklarını vurguladı.

- Biden'dan "çatışma yerine rekabet" vurgusu

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı yıllık "Birliğin Durumu" konuşmasında "Çin ile ilişkilerde çatışma değil rekabete odaklanacakları" vurgusunu yapmıştı.

Biden, konuşmasında, "Başkan Şi'ye (Cinping) çatışma değil, rekabet peşinde olduğumuzu açıkça belirttim. Amerikan çıkarlarını ilerletebileceği ve dünyaya fayda sağlayabileceği takdirde Çin ile çalışmaya kararlıyım." ifadelerini kullanmıştı.

Geçen hafta ABD hava sahasında vurulan Çin "casus balonuna" atıfta bulunan Biden, "Çin egemenliğimizi tehdit ederse, ülkemizi korumak için harekete geçeceğiz. Bunu yaptık da." diye konuşmuştu.

Çin ile rekabette birlik olunması gerektiğini ifade eden Biden, son iki yılda demokrasilerin güçlendiğini, iklimden sağlığa, gıda güvenliğinden terörizme kadar küresel sorunlar karşısında ABD'nin dünyayı yeniden bir araya getirdiği görüşünü dile getirmişti.


ABD ABD Başkanı Joe Biden Birliğin Durumu çatışma Çin rekabet